ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπαχαρικά και βότανα μπορούν να βελτιώσουν το γλυκαιμικό δείκτη

03 Ιουνίου 2024, 16:00

images

Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα της μεσογειακής διατροφής με σημαντικά οφέλη για τη βελτίωση της γλυκαιμικής ισορροπίας στο διαβήτη τύπου 2 περιορίζονται στο τζίντζερ, την κανέλα και το μαύρο κύμινο, τον κουρκουμά και το σαφράν, με το τζίντζερ, το μαύρο κύμινο και την κανέλα να έχουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα, σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση έρευνας.

Η μετα-ανάλυση αξιολόγησε επίσης το γαρύφαλλο, το θυμάρι, τον κουρκουμά και διάφορα άλλα μπαχαρικά και βότανα που είναι κοινά στη διατροφή, αλλά δεν έδειξε άλλες συσχετίσεις με τα γλυκαιμικά οφέλη. Στην ανάλυση 77 μελετών, 45 από αυτές, στις οποίες συμμετείχαν 3050 συμμετέχοντες, συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση και 32 μελέτες στη συστηματική ανασκόπηση.

Τα κριτήρια ένταξης των μελετών περιλάμβαναν ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, με δεδομένα για γλυκόζη νηστείας ή/και A1c ή/και ινσουλίνη και αφορούσαν οποιοδήποτε συμπλήρωμα με μαύρο κύμινο, γαρύφαλλο, μαϊντανό , σαφράν, θυμάρι, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο  κουρκουμά, κανέλα, βασιλικό ή/και ρίγανη.

Ο αριθμός των μελετών που αφορούσαν γαρύφαλλο, μαϊντανό, θυμάρι, μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, βασιλικό ή ρίγανη και η συσχέτισή τους με γλυκαιμικούς παράγοντες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ήταν ανεπαρκής, επομένως η ανάλυση επικεντρώθηκε κυρίως στα υπόλοιπα μπαχαρικά: κανέλα, κουρκουμάς, τζίντζερ, μαύρο κύμινο, σαφράν και δεντρολίβανο.

Βελτιώσεις στη γλυκόζη αίματος νηστείας ατόμων με διαβήτη τύπου 2 παρατηρήθηκαν και με τα 5 μπαχαρικά: κανέλα, κουρκουμάς, τζίντζερ, μαύρο κύμινο και σαφράν.

Ωστόσο, οι πιο σημαντικές μειώσεις στη γλυκόζη, μεταξύ 17 mg/dL και 27 mg/dL, σημειώθηκαν μετά τη λήψη συμπληρωμάτων με μαύρο κύμινο, ακολουθούμενη από κατανάλωση κανέλας και τζίντζερ.

Από τις 11 μελέτες που συμπεριέλαβαν την κανέλα στη μετα-ανάλυση, 6 κατέληξαν σε σημαντικές διαφορές στη γλυκόζη νηστείας, ενώ 4 εντόπισαν διαφορές στην A1c μετά τη λήψη συμπληρωμάτων.

Ωστόσο, το τζίντζερ ήταν το μόνο συστατικό που συσχετίστηκε με σημαντική μείωση σε καθένα από τα 3 αποτελέσματα που εξετάστηκαν για τη γλυκόζη νηστείας, την A1c και την ινσουλίνη.

«Η Μεσογειακή Διατροφή είναι το κατ’ εξοχήν διατροφικό πρότυπο για τη διαχείριση και την πρόληψη μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που στοχεύει στην αξιολόγηση της επίδρασης αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή Διατροφή, όπως το μαύρο κύμινο, το γαρύφαλλο και άλλα, στο γλυκαιμικό προφίλ του άτομα με διαβήτη τύπου 2».

«Όταν επικεντρωνόμαστε στην HbA1c, μόνο το τζίντζερ και το μαύρο κύμινο έδειξαν θεραπευτικά αποτελέσματα», σημείωσαν οι συγγραφείς. Όσον αφορά το γαρύφαλλο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το μαύρο πιπέρι, το δεντρολίβανο, το βασιλικό και τη ρίγανη, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αναλυθεί η επίδραση αυτών των βοτάνων στο γλυκαιμικό προφίλ σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», κατέληξαν οι συγγραφείς.



Σχετικά Άρθρα