Μεγάλη η διατροφική αξία του παντζαριού
03 Απριλίου 2020, 16:05
Τα παντζάρια είναι η "κόκκινη" υπερτροφή που όλοι πρέπει να βάζουμε στο τραπέζι μας αυτό το διάστημα. Βοηθά στη διατήρηση καλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλει στην αποθεραπεία από πολλές ασθένειες και είναι ...νόστιμο.
Το παντζάρι βοηθά στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης και εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Επίσης καταπολεμά την οστεοπόρωση καθώς είναι πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Περιέχει ακόμα αρκετό σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια:
Θερμίδες: 43
Λίπος: 0g
Χοληστερόλη: 0g
Αλάτι: 106mg
Υδατάνθρακες: 13g
Ίνες: 4g
Σάκχαρα: 9g
Πρωτεΐνες: 2g
Βιταμίνη C: 4.9mg
Φολικό οξύ: 109mcg
Σίδηρος: 0.8mg
Μαγνήσιο: 23.0mg
Φωσφόρος: 40.0mg
Κάλιο: 325 mg
Μαγγάνιο: 0.3mg.
Tags: Διατροφή, διατροφή για τις ιώσεις, παντζάρι