ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ζάχαρη και όλα τα υποκατάστατα γλυκαντικά κάνουν κακό στο ήπαρ

31 Μαρτίου 2021, 09:00

images

Η φρουκτόζη και η σακχαρόζη διπλασιάζουν την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη διαβήτη ή λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology.

Τα σάκχαρα έχουν ενοχοποιηθεί για το πλεονάζον βάρος και την παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωσή τους σχετίζεται με διάφορες παθήσεις . 

Συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εξέτασαν κατά κύριο λόγο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων, τα νέα αποτελέσματα των επιστημόνων από την Ελβετία δείχνουν ότι ακόμα και οι μέτριες ποσότητες οδήγησαν σε αλλαγή του μεταβολισμού των συμμετεχόντων. «Ογδόντα γραμμάρια σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που αναλογεί σε περίπου 0,8 λίτρα ενός αναψυκτικού, ενισχύουν την παραγωγή λίπους στο ήπαρ. Και η υπερπαραγωγή λίπους συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν το άτομο σταματήσει να καταναλώνει ζάχαρη», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Philipp Gerber από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας και Κλινικής Διατροφολογίας.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες από ό,τι πριν τη μελέτη, καθώς το σακχαρούχο ρόφημα αύξησε το αίσθημα κορεσμού και έτσι μειώθηκε η πρόσληψη θερμίδων από άλλες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φρουκτόζη έχει αρνητική επίδραση. «Η παραγωγή λίπους στο ήπαρ ήταν δύο φορές υψηλότερη στην ομάδα της φρουκτόζης σε σχέση με την ομάδα της γλυκόζης και την ομάδα ελέγχου – πράγμα που παρέμεινε για περισσότερες από 12 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα ή την κατανάλωση σακχάρων», επισημαίνει ο Δρ. Gerber. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν το γεγονός ότι τα σάκχαρα που καταναλώνουμε συχνότερα, η σακχαρόζη, ενισχύει τη σύνθεση λίπους ελαφρώς περισσότερο από την ίδια ποσότητα φρουκτόζης. Μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι η φρουκτόζη ήταν μάλλον η αιτία τέτοιων αλλαγών.

Η αυξημένη παραγωγή λίπους στο ήπαρ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη συχνών παθήσεων όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος ή ο διαβήτης τύπου 2, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά περιορισμό στην κατανάλωση ζάχαρης στα 50 ή ακόμα και στα 25 γραμμάρια ανά ημέρα.

Σχετικά Άρθρα