Η τρίτη ηλικία απαιτεί άλλες διατροφικές συνήθειες
04 Δεκεμβρίου 2019, 08:05
Όσο μεγαλώνουμε, χρειαζόμαστε όλο και λιγότερες θερμίδες για να είμαστε υγιείς. Πλην όμως οι θερμίδες αυτές είναι σημαντικό να περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και να είναι σωστά κατανεμημένες μέσα στα γεύματα και την ημέρα μας.
Αλλά πως θα τα καταφέρουμε να προσλαμβάνουμε λιγότερη τροφή και παρόλα αυτά να προσλαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά;
Ας δούμε πρώτα τι πρέπει να κάνουμε με τους υδατάνθρακες. Οι απαιτήσεις σε υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτονται από δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι. Είναι καλό να αποφεύγουμε τα μακαρόνια, το ρύζι και τις πατάτες αλλά όχι να τα βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Απλά να τα να τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες και μαγειρεμένα χωρίς λίπη.
Σε ό,τι αφορά τις πρωτεΐνες χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς τα παχιά, κόκκινα κρέατα μπορούν να βλάψουν την υγεία όλων αλλά ειδικά των ηλικιωμένων. Καλό είναι να προτιμούμε τα ψάρια και τα πουλερικά. Και καλό είναι να γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε καθημερινά 1 γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού μας βάρους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 20% ηλικιωμένων που ζουν στα σπίτια τους και μέχρι το 60% των ατόμων που ζουν σε ιδρύματα εμφανίζουν διατροφικά ελλείμματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών δεν κινούνται καθημερινά όσο θα έπρεπε. Επίσης, ειδικά όταν ζουν μόνοι, σταματούν να μαγειρεύουν και τρώνε πρόχειρα γεύματα χωρίς υψηλή διατροφική αξία.
Σε ό,τι αφορά την ελάττωση της όρεξης σε αρκετούς ηλικιωμένους, μπορεί να βλάψει την στοματική τους υγεία, να τους μειώσει τις σωματικές δυνάμεις, ακόμα και να επιταχύνει την έλευση της άνοιας.
Για αυτό το λόγο, αν δεν μπορούν να παρασκευάζουν μόνοι τους θρεπτικά γεύματα, καλό είναι να καταναλώνουν ειδικά πόσιμα πολυθερμιδικά προϊόντα που υπάρχουν στα φαρμακεία για την υποθρεψία. Για να τα χρησιμοποιήσουν όμως, πρέπει πρώτα να συμφωνεί ο θεράπων ιατρός τους.
ΠΗΓΗ
mednutrition