ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή πρόσληψη τροφής με φλαβονοειδή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%

27 September 2024, 07:00

images

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια προβλέπεται να αυξηθεί από 50 εκατομμύρια σε 152 εκατομμύρια έως το 2050. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, επομένως η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από την πάθηση. Τα φλαβονοειδή είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της βελτίωσης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και της πιθανής προώθησης της νευρογένεσης (σχηματισμός νέων νευρώνων στον εγκέφαλο).

Νέα μελέτη παρατήρησης που περιελάμβανε σχεδόν 122.000 ενήλικες, δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, ειδικά για όσους έχουν γενετικές προδιαθέσεις ή παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή κατάθλιψη.

Ειδικότερα, αυτή η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Queen's University Belfast στη Βόρεια Ιρλανδία, εξέτασε τη σχέση μεταξύ διατροφής και άνοιας , χρησιμοποιώντας δεδομένα από ενήλικες ηλικίας 40 έως 70 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Από το τελικό δείγμα των 121.986 ενηλίκων, το 55,6% ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 56 έτη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων σε μια «βαθμολογία φλαβοδιατροφής» και την πρόσληψη ορισμένων φλαβονοειδών, προσθέτοντας τις μερίδες ημερησίως βασικών τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως: τσάι (μαύρο και πράσινο), κόκκινο κρασί, μούρα (όπως φράουλες και βατόμουρα), μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, γλυκές πιπεριές, κρεμμύδια και μαύρη σοκολάτα.

Σε μια μέση παρακολούθηση 9,2 ετών, αναφέρθηκαν 882 περιπτώσεις άνοιας.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και αντιμετώπισαν λιγότερες οικονομικές δυσκολίες από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών, που κατανάλωναν επιπλέον 6 ημερήσιες μερίδες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή κατά μέσο όρο, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Μετά από περαιτέρω αναλύσεις, αυτή η συσχέτιση ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο, υπέρταση ή συμπτώματα κατάθλιψης, παρουσιάζοντας μειώσεις κινδύνου 43%, 30% και 48% αντίστοιχα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τρόφιμα, η κατανάλωση τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα καθημερινά: 5 ποτήρια τσαγιού, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή μισή μερίδα μούρα παρείχαν το μεγαλύτερο προστατευτικό όφελος, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας κατά 38% σε σύγκριση με όσους δεν τα κατανάλωναν.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την υπάρχουσα έρευνα σχετικά με το ρόλο των φλαβονοειδών στην επιβράδυνση της γνωστικής πτώσης, υποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή στη διατροφή, θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο JAMA Network Open.

Σχετικά Άρθρα