Η ήπια υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί με συγκεκριμένα τρόφιμα
29 Οκτωβρίου 2021, 16:00
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης Maine-Syracuse Longitudinal Study και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών, όπως είναι το γιαούρτι, σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και αποτελεί μια δυνητικά ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία τα 62 έτη από τη μελέτη MSLS, 62% εκ των οποίων ήταν υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης από 140/90 mmHg και πάνω. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέθηκε με μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση στις τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, επίδραση που δεν παρατηρήθηκε ωστόσο στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές.
Πρέπει να τονίσουμε μάλιστα ότι τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από συνεκτίμηση παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με τη διατροφή.
Παλαιότερες μελέτες της ομάδας που συμμετέχει στην MSLS έχουν διαπιστώσει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής από τη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.