ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή ευθύνεται κατά 33% για την εμφάνιση καρκίνων

02 Δεκεμβρίου 2019, 08:05

images

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι το κάπνισμα κατά 30%, η κακή διατροφή κατά 33% και η κληρονομικότητα κατά 5%. Το υπόλοιπο 32% οφείλεται στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. 

Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή όπου κάθε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει δυνητικά βλαβερή επιλογή. Τα μεν λαχανικά για τις ουσίες με τις οποίες τα ψεκάζουν, τα δε κρέατα για τις ορμόνες με τις οποίες ταΐζουν τα ζώα. Η λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι σε γενικές γραμμές, όχι ο αποκλεισμός κάποιας ομάδας τροφίμων αλλά η ποικιλία και η προτίμηση τροφών στην φυσική, φρέσκια τους μορφή και όχι σε τυποποιημένη, προ -μαγειρεμένη, συσκευασμένη σε κονσέρβες μορφή.

Στα τρόφιμα που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην τα καταναλώνουμε πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες είναι τα ψάρια που ενδέχεται να περιέχουν υδράργυρο πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως είναι ο σολομός. Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως και όταν συσσωρεύεται στον οργανισμό μας, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για την εμφάνιση κάποιων καρκίνων. 

Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, ο γαλέος και ο τόνος περιέχουν κάποιες φορές πολυχλωριομένα διφαινύλια σε μεγαλύτερη από το επιτρεπτό ποσότητα και οι ουσίες αυτές δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού.

Μια άλλη κατηγορία που πρέπει να προσέχουμε, είναι τα τρόφιμα που περιέχουν Ε χρωστικές. Παραδείγματα είναι η  ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες και η χρωστική Ε129 που είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις.

Πολλές φορές έχουν αναφερθεί προβλήματα με τις κονσέρβες. Πρώτα από όλα η εσωτερικό επίχρισεπικάλυψη των ίδιων των κουτιών είναι συχνά πλαστική ουσία που ονομάζεται Δισφαινόλη Α. Όταν μεταφερθεί στο τρόφιμο που περιέχεται στην κονσέρβα, είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, και το ανοσοποιητικό. 

Τέλος, τα τα φυτοφάρμακα είναι μια γνωστή ...αμαρτία της σύγχρονης βιομηχανίας τροφών. Τα φυτοφάρμακα όταν δεν χρησιμοποιούνται όπως ορίζουν οι κρατικές οδηγίες, και εφόσον περάσουν σε μη επιτρεπτή ποσότητα στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα και κάποιους καρκίνους. 

Από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα έχουν αποδείξει ότι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη (παξιμάδια, δημητριακά, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς, ποπ κόρν, κλπ) υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο αν καταναλώνονται πολύ συχνά.

ΠΗΓΗ

WHO




Σχετικά Άρθρα