Η αύξηση στην πρόσληψη φολικού οξέος από τη διατροφή αλλάζει τα δεδομένα
10 Απριλίου 2025, 09:00

Οι επιστήμονες ανασκόπησαν πρόσφατα την υπάρχουσα βιβλιογραφία για να κατανοήσουν την επίδραση της αυξημένης πρόσληψης φολικού οξέος στην ανθρώπινη υγεία. Αυτή η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, συνοψίζει επίσης τους προτεινόμενους μηχανισμούς μέσω των οποίων το φολικό οξύ αλληλεπιδρά με την υποξία για να επηρεάσει τα αποτελέσματα της υγείας.
Αρχικά, σύμφωνα με το News Medical, πρόκειται για βιταμίνες Β που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστάται στις γυναίκες να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος για την πρόληψη του κινδύνου ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα (NTDs) στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επιπλέον, μελέτες σε μοντέλα ποντικών έχουν δείξει ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη φολικού οξέος στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.
Από την άλλη πλευρά, η ανεπαρκής πρόσληψη φολικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ισχαιμικού εγκεφαλικού.
Η τρέχουσα ανασκόπηση έλαβε όλα τα σχετικά άρθρα από τις βάσεις δεδομένων PubMed, Web of Science και Google Scholar και συνόψισε τους τρέχοντες προτεινόμενους μηχανισμούς σχετικά με τον αντίκτυπο του διατροφικού φολικού οξέος στα αποτελέσματα της υγείας μέσω της αλληλεπίδρασης με την υποξία. Ορισμένοι από τους βασικούς μηχανισμούς αναφέρονται παρακάτω:
Φλεγμονή και αγγειογένεση
Προηγούμενες μελέτες έχουν υπογραμμίσει ότι η υποξία πυροδοτεί φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε αγγειακές παθήσεις. Η υποξία προκαλεί φλεγμονή μέσω της έκφρασης της ιντερλευκίνης-1 βήτα (IL-1β) και του παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-α).
Ο TNF-α περιλαμβάνει και διατηρεί τη φλεγμονή σε συνθήκες υποξίας, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες και κύτταρα που βοηθούν τη φλεγμονή (π.χ. μόρια ενδοθηλιακής προσκόλλησης και κυτοκίνες).
Νευροτοξικότητα του φολικού οξέος
Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη φολικού οξέος προκαλεί νευροτοξικότητα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ανάλογο με τα υψηλά επίπεδα καϊνικού οξέος (ΚΑ), το οποίο είναι ένα ισχυρό ισοδύναμο του νευροδιαβιβαστή γλουταμικού, που προκαλεί νευροτοξική διέγερση σε συγκεκριμένο υποδοχέα.
Τα μοντέλα ποντικών έδειξαν ότι το τετραϋδροφολικό μεθυλεστέρα (MTHF), το οποίο είναι παράγωγο του φολικού οξέος, ανταγωνίζεται το ΚΑ για θέσεις δέσμευσης στις παρεγκεφαλιδικές μεμβράνες.
Υπνική άπνοια και μεταβολισμός φολικού οξέος
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι μια αναπνευστική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά ελλείμματα και καρδιαγγειακές παθήσεις μέσω της υποξίας. Το φολικό οξύ σχετίζεται με αντιοξειδωτικά μονοπάτια που βοηθούν στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με την OSA.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φολικού οξέος πυροδοτεί την ανάπτυξη OSA λόγω των αποκλίσεων μεθυλίωσης Α που σχετίζονται με ακατάλληλες αποκρίσεις στην υποξία.
Συμπερασματικά, η τρέχουσα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των βέλτιστων επιπέδων φολικού οξέος για βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας. Τεκμηριώνει επίσης τον πιθανό μηχανισμό μέσω του οποίου τα αυξημένα επίπεδα φολικού οξέος επηρεάζουν αρνητικά την υγεία.
Αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αξιολόγησης των αναγκών ενός ατόμου σε φολικό οξύ πριν από τη σύσταση πρόσθετων συμπληρωμάτων.
Tags: υποξία, φολικό οξύ