ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεκαεπτά παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο για άνοια, εγκεφαλικό και κατάθλιψη

11 Απριλίου 2025, 07:00

images

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2050. Οι θάνατοι από εγκεφαλικά μπορεί να διπλασιαστούν μέχρι το ίδιο έτος και το 10% έως 20% των ενηλίκων να εμφανίσουν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους. Αν και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις πιθανώς να μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτραπούν εντελώς, κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η τροποποίηση 17 παραγόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ανθρώπων να εμφανίσουν τις ακόλουθες τρεις καταστάσεις: Την άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια εκτενή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. 

Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εξής:

1.Μείωση της αρτηριακής πίεσης.

2. Υγιής δείκτης μάζας σώματος.

3. Όχι στη νεφροπάθεια.

4.Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

5.Ρύθμιση της χοληστερόλης.

6. Με μέτρο η κατανάλωση αλκοόλ.

7. Σωστή διατροφή.

8. Απώλεια ακοής ή βαρηκοΐα.

9. Χρόνιος πόνος.

10. Διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης.

11. Νοηματοδότηση της ζωής.

12. Επαρκής ύπνος.

13. Πλήρης διακοπή του καπνίσματος.

14. Κοινωνική δέσμευση.

15. Αποφυγή του στρες.

16. Γνωστική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο.

17. Αντιμετώπιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

«Αυτή η μελέτη δείχνει πραγματικά πόσο ισχυρές είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη συμπεριφορά για τις ασθένειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sanjula Singh, εκπαιδευτής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και κύριος ερευνητής στο Brain Care Labs στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Εάν σας φαίνονται πολλά, δείτε το ως μία λίστα από την οποία μπορείτε να επιλέξετε μερικά στοιχεία - και αυξήστε τα με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Singh. Αλλά να ξέρετε επίσης ότι αυτοί οι παράγοντες αλληλοεπικαλύπτονται, είπε - εάν βελτιώνετε τη διατροφή και την άσκησή σας, για παράδειγμα, πιθανότατα θα δείτε διαφορά σε πολλά ακόμη, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, ο ύπνος και η χοληστερόλη.

«Τελικά, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα εδώ - ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τόσα πολλά πράγματα πάνω στα οποία μπορείτε να δουλέψετε, και τότε ο κίνδυνος όχι μόνο εγκεφαλικού αλλά και άνοιας ή/και κατάθλιψης στο τέλος της ζωής σας είναι χαμηλότερος,», σημείωσε ο Singh.



Σχετικά Άρθρα