Ταχίνι και χαλβάς είναι εξαιρετικής διατροφικής αξίας τρόφιμα
15 Απριλίου 2025, 10:00

Το ταχίνι παρασκευάζεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική και την μεσανατολική κουζίνα, αλλά και σε πιάτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με την βάση δεδομένων USDA National Nutrient, μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει 178 θερμίδες, 16 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια ινών και 0 γραμμάρια ζάχαρη) και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παρέχει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο.
Το περιοδικό Nutrition Research έχει δημοσιεύσει μελέτη στην οποία συμμετέχοντες κατανάλωσαν 40 γραμμάρια ταχινιού την ημέρα. Μετά από 4 εβδομάδες, η μέση ολική και η LDL (“κακή”) χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά 6,4% και 9,5%, αντίστοιχα. Όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην κανονική διατροφή τους χωρίς ταχίνι, στις επόμενες 4 εβδομάδες η χοληστερόλη τους, επέστρεψε στα αρχικά της επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, ο χαλβάς αποτελεί ένα θερμιδικά πλούσιο τρόφιμο αλλά με υψηλή θρεπτική αξία, που πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες καθώς εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.
Ο χαλβάς συνδυάζει οφέλη τόσο από το ταχίνι όσο και από το μέλι. Το ταχίνι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και λιγνάνες. Σε μελέτη στην οποία πήραν μέρος άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη και φυσιολογικό ΔΜΣ, διερευνήθηκαν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης ταχινιού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της διαστολικής πίεσης και δύναμης συστολής του μυοκαρδίου.
Επιπρόσθετα, αν και δεν ανήκει στα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σελήνιο, περιέχει αξιοσημείωτη συγκέντρωση αυτού του ιχνοστοιχείου. Το σελήνιο ασκεί κατά κύριο λόγο αντιοξειδωτική δράση, ενώ επιδρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Tags: Ανάσταση, Ανάσταση 2025, Πάσχα, Πάσχα 2025, σουσάμι και υγεία, ταχίνι, χαλβάς