Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με βλάβες στον εγκέφαλο
13 Απριλίου 2025, 08:00

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, στην οποία οι ερευνητές όρισαν την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ως 8 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Αυτή η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι κλινικοί γιατροί και οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τη διαταραχή της χρήσης αλκοόλ και ζητήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η εμπειρογνώμονας ευεξίας του CNN, Δρ. Leana Wen, δήλωσε πως η μελέτη περιελάμβανε μια ανάλυση περισσότερων από 1.700 ατόμων σε μεταθανάτιο στάδιο που είχαν μέση ηλικία 75 ετών τη στιγμή του θανάτου τους. Οι επιστήμονες εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό τους για να αναζητήσουν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένης μιας βλάβης που ονομάζεται υαλική αρτηριοσκλήρωση, η οποία σχετίζεται με προβλήματα μνήμης και γνωστικών λειτουργιών, και τα tau tangles, που σχετίζονται με τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, οι ερευνητές ρώτησαν τα μέλη της οικογένειας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: σε αυτούς που δεν έπιναν ποτέ, εκείνους που έπιναν 7 ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα, εκείνους που έπιναν 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, που ορίστηκε ως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, και άτομα που έχουν σταματήσει να πίνουν.
Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ είχαν 133% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υαλική αρτηριοσκλήρωση σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν, και αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως το κάπνισμα. Οι πρώην πότες είχαν 89% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή τη βλάβη και οι μέτριοι πότες είχαν 60% μεγαλύτερες πιθανότητες.
Όσοι έπιναν αυξημένες ποσότητες αλκοόλ είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μπερδέματα ταυ. Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά μέσο όρο 13 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν ποτέ.
Η Wem ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτά είναι συναρπαστικά αποτελέσματα που συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ με μόνιμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό ότι οι πρώην πότες έχουν ενδείξεις παρατεταμένης βλάβης, αν και η διακοπή αυτής της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο.
Υπάρχουν επιφυλάξεις σε αυτή τη μελέτη. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτά τα ευρήματα είναι συσχετισμοί που είναι ενδεικτικοί και όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Επιπλέον, ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν μέτρησε τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ ή δεν διέκρινε τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά 1 ή 2 ποτά τη νύχτα έναντι εκείνων που έπιναν σπάνια αλλά πολύ».
Tags: Αλκοόλ, Αλκοολισμός, Αλκοολούχα ποτά, Εγκέφαλος