Η λήψη αντιβιοτικών από βρέφη μειώνει τη δράση των εμβολίων
13 Απριλίου 2025, 09:00

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από την Αυστραλία, που δημοσιεύθηκε στο Nature, το εντερικό μικροβίωμα ενδέχεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση από τα εμβόλια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα βρέφη που έλαβαν αντιβιοτικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους παρουσίασαν αποδυναμωμένη ανοσολογική απόκριση στους εμβολιασμούς. Η αιτία φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση του πληθυσμού του Bifidobacterium, ενός ωφέλιμου βακτηρίου που φυσιολογικά ζει τον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα.
Η ομάδα παρακολούθησε 191 υγιή βρέφη από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 15 μηνών. Το 86% των βρεφών εμβολιάστηκε κατά της ηπατίτιδας Β αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ από την έκτη εβδομάδα ξεκίνησε ο εμβολιασμός με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Ανοσοποίησης της Αυστραλίας. Στη συνέχεια, κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την έκθεσή τους σε αντιβιοτικά:
-Καμία άμεση ή μητρική έκθεση.
-Έκθεση σε αντιβιοτικά μέσω της μητέρας.
-Άμεση λήψη αντιβιοτικών για τουλάχιστον 48 ώρες κατά την περίοδο της νεογνικής φροντίδας.
Για την καταγραφή των αλλαγών στο εντερικό μικροβίωμα και της ανοσολογικής απόκρισης στα εμβόλια, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων στις 7 ημέρες και στις 6 εβδομάδες ζωής τους, καθώς και δείγματα αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα έως και τους 15 μήνες. Σημειώνεται ότι η ομάδα των ερευνητών που πραγματοποιούσε τη συλλογή των δειγμάτων δεν γνώριζε σε ποια ομάδα έκθεσης ανήκε κάθε βρέφος, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανοσολογική απόκριση των βρεφών στο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (ή PCV13), το οποίο προστατεύει από τον Streptococcus pneumoniae. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι υπεύθυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία, λοιμώξεις του αίματος και μηνιγγίτιδα. Το PCV13 αξιοποιεί πολυσακχαρίτες από την προστατευτική κάψουλα του βακτηρίου, συνδυασμένους με πρωτεΐνες, για να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αποτελεσματικά αντισώματα.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι μόνο τα βρέφη με άμεση έκθεση σε νεογνικά αντιβιοτικά εμφάνισαν αισθητά χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. Αντίθετα, η μητρική έκθεση σε αντιβιοτικά δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά την απόκριση.