ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο Δήμος Λακατάμειας απέκτησε το δικό του Tiny Forest

14 Απριλίου 2025, 14:27

images

Το πρώτο «Tiny Forest» πήρε ζωή στον Δήμο Λακατάμειας, μετατρέποντας 400m² δημόσιου χώρου σε έναν πνεύμονα πρασίνου, με περίπου 1,200 είδη μεσογειακών φυτών. 

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του «Tiny Forest» υλοποιήθηκε από κοινού από τον Δήμο Λακατάμειας και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας και την προσφορά ουσιαστικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών οφελών στην κοινότητα. 

Στη δεντροφύτευση του «Tiny Forest», που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Δημάρχου Λακατάμειας κ. Φωτούλας Χατζήπαπα, του Αντιδημάρχου Λακατάμειας κ. Άλκη Αλκιβιάδη, καθώς και του υπεύθυνου επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Βασίλη Ντάνιλοφ, συμμετείχαν ενεργά μαθητές του Λυκείου Αγίου Γεωργίου, προσδίδοντας στην πρωτοβουλία νεανική ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον.

Στις δηλώσεις της η Δήμαρχος Λακατάμειας κα Φωτούλα Χατζήπαπα αφού ευχαρίστησε το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου για τη συνεργασία στην πραγματοποίηση αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, ανέφερε: 

«Σπέρνουμε σήμερα τους σπόρους της αλλαγής. Τα μικρά δάση που δημιουργούμε σήμερα είναι οι μεγάλοι σύμμαχοί μας για το αύριο. Κάθε σπόρος που φυτεύεται είναι μια πράξη ελπίδας, μια υπόσχεση για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα στις πόλεις μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η κα Σάρα Μποράη, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος και Ακτιβίστρια. 

Η κα Μποραή υπογράμμισε: «Η πράσινη μετάβαση ξεκινά από τοπικές, χειροπιαστές πράξεις. Η δεντροφύτευση ενός Tiny Forest, είναι μια επένδυση στη βιοποικιλότητα, την ποιότητα ζωής και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων μας απέναντι στην κλιματική κρίση».

Το «Tiny Forest» βασίστηκε στη μέθοδο Miyawaki, την πρωτοποριακή τεχνική του Ιάπωνα βοτανολόγου Akira Miyawaki, η οποία χρησιμοποιεί ενδημικά είδη φυτών σε υψηλή πυκνότητα, προσομοιάζοντας τη φυσική αναγέννηση των δασών. 

Τα δάση αυτά αναπτύσσονται 10 φορές ταχύτερα, είναι 30 φορές πιο πυκνά και απορροφούν σημαντικά περισσότερες ποσότητες CO₂ σε σύγκριση με τα παραδοσιακά δάση. 

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και ενδυναμώνοντας την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συμβολική κίνηση εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, καθώς ο κ. Ντάνιλοφ προσέφερε στους μαθητές δώρο σπόρους, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να καλλιεργούν το μέλλον τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα European Climate Pact.


Σχετικά Άρθρα