ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξειδικευμένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις διαταραχές του εντέρου

08 Απριλίου 2025, 10:00

images

Νέα μελέτη από το Cedars-Sinai εξέτασε εάν μια εξειδικευμένη δίαιτα θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με μια ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Η έρευνα εξέτασε την αποτελεσματικότητα της στοιχειώδους δίαιτας και διερεύνησε εάν η βελτίωση της μη ελκυστικής γεύσης της θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να τηρήσουν το αυστηρό πρωτόκολλο της δίαιτας. Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology με κριτές.

Η στοιχειώδης δίαιτα είναι μια ειδική σύνθεση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υγρής μορφής, που έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολη στην πέψη, και περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια υγιεινή διατροφή. Μερικές μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η δίαιτα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα δύσκολα συμπτώματα που σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα όπως η υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO), η υπερανάπτυξη μεθανογόνου του εντέρου (IMO), η νόσος του Crohn, η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και άλλες παθήσεις του εντέρου.

Σε αυτή τη μελέτη, 30 ενήλικες ηλικίας 18 έως 85 ετών που είχαν διαγνωστεί με SIBO ή IMO ακολούθησαν αυστηρά μόνο μια πιο εύγευστη εκδοχή της στοιχειώδους διατροφής για 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, αφού πέρασαν 2 εβδομάδες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες στη μελέτη επανέλαβαν την κανονική τους διατροφή, οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, το πόσο ήταν ανεκτή η δίαιτα, την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τα αποτελέσματα των τεστ αναπνοής, καθώς και την παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ανέχονταν τη δίαιτα, χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρές παρενέργειες. Ένα βασικό εύρημα ήταν η μείωση των μικροβίων που συνδέονται με προβλήματα του εντέρου. Τα επίπεδα μεθανίου μειώθηκαν επίσης σημαντικά, και σε πολλές περιπτώσεις επανήλθαν στα φυσιολογικά.

Επιπλέον, το 83% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αισθάνονται καλύτερα, με σημαντική ανακούφιση από κοινά συμπτώματα όπως φούσκωμα και δυσφορία. Αυτά τα ευρήματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια πιο εύγευστη εκδοχή της στοιχειώδους διατροφής βοήθησε στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο και μείωσε τα συμπτώματα του SIBO και του IMO.

«Τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ενίσχυση της γεύσης της στοιχειώδους διατροφής θα μπορούσε να την καταστήσει πιο προσιτή και πρακτική για τους ασθενείς, βελτιώνοντας την τήρηση και την ποιότητα ζωής για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις με τις παραδοσιακές θεραπείες», δήλωσε ο Mark Pimentel, MD, συγγραφέας της μελέτης και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος MAST στο Cedars-Sinai.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες μελέτες για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στοιχειώδους δίαιτας και να αντιμετωπιστούν περαιτέρω τα κοινωνικοοικονομικά εμπόδια.


Σχετικά Άρθρα