Προσοχή στην αύξηση της πείνας από γλυκαντικό υποκατάστατο ζάχαρης
07 Απριλίου 2025, 09:00

Τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχει από παχυσαρκία. Ορισμένα διαθέσιμα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες περιλαμβάνουν σουκραλόζη, ασπαρτάμη και σακχαρίνη. Ενώ οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν συχνά όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια διεξήγαγαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία για να προσδιορίσουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο στον υποθάλαμο μετά την κατανάλωση σουκραλόζης, σακχαρόζης ή νερού.
Σύμφωνα με το Medical News Today, η σουκραλόζη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που, σύμφωνα με την υπάρχουσα έρευνα, έχει «γλυκαντική ισχύ περίπου 385 έως 650 φορές υψηλότερη από τη σακχαρόζη». Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η σουκραλόζη επηρεάζει τα άτομα, συγκροτώντας μια ομάδα 75 ενηλίκων ηλικίας 18 έως 35 ετών από 3 διαφορετικές κατηγορίες βάσει βάρους: υγιείς, υπέρβαροι και παχύσαρκοι.
Κάθε συμμετέχων παρακολούθησε 3 συνεδρίες όπου ήπιε είτε ένα ποτό με ζαχαρούχο σουκραλόζη, ένα ρόφημα με ζαχαρόζη ή νερό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο στον υποθάλαμο.
Ο υποθάλαμος διαδραματίζει πολλαπλούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένων της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και της απελευθέρωσης ορμονών, καθώς και της πείνας.
Πριν καταναλώσουν το ρόφημα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε βασική μαγνητική τομογραφία. Αφού τελείωσαν με το ρόφημα, οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερα δεδομένα μετά από 10 λεπτά, 35 λεπτά και 120 λεπτά.
Μόλις οι ερευνητές ολοκλήρωσαν όλες τις συνεδρίες, συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες και τις αναφορές των συμμετεχόντων για να καθορίσουν πώς η σουκραλόζη επηρεάζει τη σηματοδότηση του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, η σουκραλόζη όχι μόνο αύξησε τη ροή του αίματος στον υποθάλαμο σε σύγκριση με το νερό, αλλά και με τη σακχαρόζη.
Αυτό υποδηλώνει μια ισχυρότερη εγκεφαλική απόκριση που σχετίζεται με την πείνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διέγερση της όρεξης αντί να την καταστείλει. Αν και αυτό ήταν το εύρημα για την ομάδα στο σύνολό της, κατά την ανάλυση των απαντήσεων μεταξύ της ομάδας βάρους και του φύλου, τα αποτελέσματα ποικίλλαν λίγο.
Τα άτομα με υγιές βάρος παρουσίασαν ισχυρότερη αύξηση της υποθαλαμικής δραστηριότητας μετά την κατανάλωση σουκραλόζης παρά μετά από σακχαρόζη. Αντιθέτως, τα άτομα της κατηγορίας υπέρβαρων δεν εμφάνισαν σημαντικές διαφορές στην υποθαλαμική ροή αίματος σε απόκριση σε οποιοδήποτε ποτό, ενώ για τα άτομα με παχυσαρκία, η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την πείνα αυξήθηκε μετά την κατανάλωση σουκραλόζης σε σύγκριση με το νερό, αλλά όχι σε σύγκριση με την κανονική ζάχαρη.
Ενώ η χρήση σουκραλόζης δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά τις αντιδράσεις της πείνας σε άτομα με υπέρβαρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων συνολικά.
Οι συμμετέχοντες ένιωσαν πιο πεινασμένοι μετά την κατανάλωση σουκραλόζης σε σύγκριση με τη ζάχαρη, αλλά δεν ανέφεραν αυτή την επίδραση σε σύγκριση με το νερό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σουκραλόζη δεν ενεργοποιεί ορμόνες που ειδοποιούν τον οργανισμό σχετικά με τον κορεσμό.
Ενώ οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μη θερμιδική γλυκαντική ουσία σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει ακούσια τον εγκέφαλο και να προκαλέσει την αντίδραση της πείνας.
Τα ευρήματα εμφανίζονται στο Nature Metabolism.
Tags: γλυκαντικά, Παχυσαρκία, Πείνα