ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς οι γυναικείες ορμόνες ενεργοποιούν την παραγωγή οπιοειδών για την καταστολή του πόνου

07 Απριλίου 2025, 16:00

images

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό που δρα μέσω ενός κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου. Οι γυναικείες ορμόνες μπορούν να καταστείλουν τον πόνο, κάνοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κοντά στο νωτιαίο μυελό να παράγουν οπιοειδή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο UC San Francisco. Αυτό σταματά τα σήματα πόνου προτού φτάσουν στον εγκέφαλο.

Η εργασία, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science, αποκαλύπτει έναν εντελώς νέο ρόλο για τα ρυθμιστικά ανοσοκύτταρα Τ (T-regs), τα οποία είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή.

«Το γεγονός ότι υπάρχει μια εξαρτώμενη από το φύλο επιρροή σε αυτά τα κύτταρα –καθοδηγούμενη από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη– και ότι δεν σχετίζεται καθόλου με καμία λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι πολύ ασυνήθιστο», δήλωσε η Elora Midavaine, PhD, μεταδιδακτορική υπότροφος. Είναι η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα T-regs στα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σε ποντίκια. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτοί οι ιστοί, που ονομάζονται μήνιγγες, χρησίμευαν μόνο για την προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος και την εξάλειψη των αποβλήτων.

«Αυτό που δείχνουμε τώρα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τις μήνιγγες για να επικοινωνήσει με μακρινούς νευρώνες που ανιχνεύουν την αίσθηση στο δέρμα. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζαμε πριν», δήλωσε ο Sakeen Kashem, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας.

Αυτή η επικοινωνία ξεκινά όταν ένας νευρώνας, συχνά κοντά στο δέρμα, αισθάνεται κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο. Στη συνέχεια, ο νευρώνας στέλνει ένα σήμα στο νωτιαίο μυελό.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μήνιγγες που περιβάλλουν το κάτω μέρος του νωτιαίου μυελού φιλοξενούν άφθονα T-regs. Για να μάθουν ποια ήταν η λειτουργία τους, οι ερευνητές απέκλεισαν τα κύτταρα με μια τοξίνη.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Χωρίς τα T-regs, τα θηλυκά ποντίκια έγιναν πιο ευαίσθητα στον πόνο, ενώ τα αρσενικά όχι. Αυτή η διαφορά βάσεο φύλου υποδηλώνει ότι τα θηλυκά ποντίκια βασίζονται περισσότερο στα T-regs για τη διαχείριση του πόνου.

Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ των T-regs και των γυναικείων ορμονών που κανείς δεν είχε ξαναδεί: τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη ωθούσαν τα κύτταρα να παράγουν εγκεφαλίνη, η οποία προκαλεί πόνο.

Το πώς ακριβώς το κάνουν αυτό οι ορμόνες είναι μια ερώτηση που η ομάδα ελπίζει να απαντήσει σε μια μελλοντική μελέτη. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτή την πληροφορία, η επίγνωση αυτής της εξαρτώμενης από το φύλο μονοπατιού είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις που είναι απαραίτητες για τη θεραπεία του πόνου. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί ορισμένα παυσίπονα λειτουργούν καλύτερα στις γυναίκες από τους άνδρες και γιατί οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αισθάνονται περισσότερο πόνο.



Σχετικά Άρθρα