ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι τελικά οι κορωνοϊοί που αναστατώνουν την ανθρωπότητα

08 Φεβρουαρίου 2020, 08:00

images

Ο νέος κορωνοϊός με την κωδική ονομασία nCoV-2019 εντοπίστηκε στα τέλη του 2019 στη κεντρική Κίνα. Το γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου. Πλην όμως, δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. 

Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική μετάδοση πιστεύεται ότι έγινε στην αγορά αγρίων ζώων της πόλης Γιουχάν που έχει κλείσει και απολυμανθεί εν τω μεταξύ.

Μέχρι της εμφανίσεώς του, γνωρίζαμε άλλους δύο της ίδιας οικογένειας που ονομάστηκαν SARS και MERS. Αλλά ο κορωνοϊός της Γιουχάν, αυτός που προκαλεί την επιδημία στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι είναι πιο μολυσματικός αλλά λιγότερο θανατηφόρος από τους προηγούμενους. 

Η περίοδος επώασης του ιού έχει υπολογιστεί σε 5,2 ημέρες, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 14 ημέρες. Και δεν είναι 100% σίγουρο ότι μεταδίδει κάποιος την λοίμωξη μόνο όταν είναι εμφανώς άρρωστος, καθώς έχουν υπάρξει περιστατικά μόλυνσης από άτομα που έδειχναν υγιή.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο πάσχων είναι πυρετός, ξηρός βήχας δύσπνοια και σε μερικές περιπτώσεις αναφέρθηκαν μυαλγίες, κεφαλαλγία και διάρροια. 

Η ηλικία αυτών που νοσούν συχνότερα είναι τα 49-56 έτη με τα κρούσματα σε παιδιά να είναι σπάνια αλλά έχει καταγραφεί ωστόσο ένα νεογέννητο που κόλλησε από τη μητέρα του στην πόλη Γιουχάν. 

Οι περισσότεροι περνούν την λοίμωξη στο σπίτι ως μία γρίπη. Το ένα τρίτο των περιστατικών που έχουν σοβαρότερα συμπτώματα και εισήχθησαν στο νοσοκομείο με πνευμονία, χρειάζεται τελικά να διασωληνωθούν και το 2% όλων καταλήγει. 

Παγκοσμίως γίνονται πολλές προσπάθειες δημιουργίας εμβολίου αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι. Στην Ιταλία αποκωδικοποίησαν πάντως πλήρως το γενετικό αποτύπωμα του νέου κορωνοϊού και έτσι έχουμε στα χέρια μας ως ανθρωπότητα το βασικό εργαλείο για να παραχθεί ένα εμβόλιο. Εξάλλου, στη Ταϊλάνδη ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός δύο φαρμάκων, ενός αντιικού και ενός για τον ιό HIV, αντιμετωπίζει σε πολλές περιπτώσεις την βαριά νόσηση από τον κορωνοϊό.

Πάντως, ο έλεγχος της επιδημίας από τον ιό SARS το 2003 έγινε τελικά με την εφαρμογή των βασικών κανόνων δημόσιας υγείας, δηλαδή την παραμονή των ασθενών στο σπίτι, το σωστό πλύσιμο των χεριών και την κάλυψη στόματος και μύτης σε ασθενείς που βήχουν.

Οι κορωνοϊοί γενικά

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που αναγνωρίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) προκαλούν στον άνθρωπο σοβαρή νόσηση με συμπτώματα κυρίως από το αναπνευστικό. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου από κορωνοϊό (SARS-CoV) το 2002-2003 μολύνθηκαν 8096 άτομα με 774 θανάτους (θνησιμότητα 10%). Ενώ το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής από κορωνοϊό (MERS-CoV) εμφανίστηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία και από τότε η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά την Αραβική Χερσόνησο.

ΠΗΓΗ

CDC- WHO

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα