ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία: Ο ρόλος της ινσουλίνης στη λειτουργία του εγκεφάλου

07 Μαρτίου 2025, 07:00

images

Ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα για όσους επηρεάζονται και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η ινσουλίνη διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Μέχρι πρόσφατα, υπήρξαν πολλά σημάδια που υποδεικνύουν ότι η ινσουλίνη προκαλεί νευροεκφυλιστικές και μεταβολικές διαταραχές, ειδικά στον εγκέφαλο. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για το Διαβήτη (DZD) και το Helmholtz Munich προσφέρει ενδιαφέρουσες νέες ιδέες για την προέλευση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, καθώς και για τη λειτουργία του εγκεφάλου ως κρίσιμου κέντρου ελέγχου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δηλώσει ότι η παχυσαρκία είναι επιδημία, επηρεάζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως και σχεδόν 16 εκατομμύρια μόνο στη Γερμανία. Ο δείκτης μάζας σώματος, όταν ξεπερνά το 30, υποδεικνύει παχυσαρκία, ενώ η κακή διατροφή και η ανεπαρκής άσκηση αναφέρονται συχνά ως αιτίες αυτής της χρόνιας ασθένειας. Ωστόσο, οι μηχανισμοί του οργανισμού που οδηγούν στην παχυσαρκία και προκαλούν τη νόσο είναι πιο περίπλοκοι.

Όπως μεταδίδει το Science Daily, η λανθασμένη κατανομή του σωματικού λίπους και η χρόνια αύξηση βάρους συνδέονται με την ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη. Ποιες συγκεκριμένες λειτουργίες επιτελεί η ινσουλίνη στον εγκέφαλο και πώς επηρεάζει τα άτομα με φυσιολογικό βάρος; Στη μελέτη τους, η Δρ. Stephanie Kullmann και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen για τη Διαβητολογία, την Ενδοκρινολογία και τη Νεφρολογία έδωσαν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι ακόμη και μια περιορισμένη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων (όπως σοκολάτες και πατατάκια) προκαλεί σημαντική αλλαγή στον εγκέφαλο υγιών ατόμων, που μπορεί να αποτελέσει την αρχική αιτία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2», λέει η Kullmann, επικεφαλής της μελέτης. Στα υγιή άτομα, η ινσουλίνη έχει μια κατασταλτική δράση της όρεξης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία, η ινσουλίνη δεν ρυθμίζει πλέον σωστά τη διατροφική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Είναι ενδιαφέρον ότι στους υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη μας, ο εγκέφαλος εμφανίζει παρόμοια μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη μετά από μια βραχυπρόθεσμη πρόσληψη υψηλής θερμίδων όπως σε άτομα με παχυσαρκία», λέει η κ. Kullmann. «Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και μία εβδομάδα μετά την επιστροφή σε μια ισορροπημένη διατροφή», προσθέτει.

Ο Andreas Birkenfeld, Medical Director of Internal Medicine IV, Director of the IDM and DZD Board Member, και ο τελικός συγγραφέας της μελέτης, καταλήγει: «Υποθέτουμε ότι η απόκριση της ινσουλίνης του εγκεφάλου προσαρμόζεται σε βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη διατροφή πριν συμβεί οποιαδήποτε αύξηση βάρους και έτσι προάγει την ανάπτυξη παχυσαρκίας και άλλων δευτερογενών ασθενειών». 

Τέλος, επισημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς ο εγκέφαλος συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών ασθενειών υπό το φως των τρεχόντων ευρημάτων.



Σχετικά Άρθρα