ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλάτι και σάκχαρα δημιουργούν το υπόβαθρο για καρκίνο του στομάχου

07 Μαρτίου 2025, 16:00

images

Νέα έρευνα από επιστήμονες στη Βραζιλία που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, δείχνει ότι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του στομάχου.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση από τα πρόσθετα σάκχαρα και το νάτριο, δύο από τους κυριότερους "ύποπτους" για την υγεία του στομάχου. Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα 1.751 συμμετεχόντων σε 4 μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, εξετάζοντας δύο διαφορετικά πρότυπα:

-Το ανθυγιεινό διατροφικό πρότυπο (υψηλή κατανάλωση fast food, επεξεργασμένων κρεάτων και σακχαρούχων ροφημάτων)

- το υγιεινό διατροφικό πρότυπο (πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα, με χαμηλή πρόσληψη νατρίου).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το ανθυγιεινό διατροφικό πρότυπο συνδέθηκε στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, με τα πρόσθετα σάκχαρα να συμβάλλουν 7%-21% στον κίνδυνο. Από την άλλη, η πρόσληψη νατρίου αναγνωρίστηκε ως βασικός παράγοντας διαμεσολάβησης στον κίνδυνο γαστρικού αδενοκαρκινώματος. 

Η Δρ Maria Paula Curado, ογκολόγος και επικεφαλής της Ομάδας Επιδημιολογίας και Στατιστικής του Καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου A. C. Camargo, σχολίασε ότι η ολιστική προσέγγιση της μελέτης προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της σχέσης διατροφής – καρκίνου. Μάλιστα η  εν λόγω έρευνα αναδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου στον γαστρικό βλεννογόνο. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, ευνοεί την ανάπτυξη του Helicobacter pylori, ενός βακτηρίου που προκαλεί γαστρίτιδα και άλλες επιπλοκές στο στομάχι. Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ατροφική γαστρίτιδα και μεταπλασία, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου.

Η Δρ Curado επισημαίνει τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και τη σημασία των διατροφικών προτύπων στην πρόληψη του καρκίνου. Η εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, της έγκαιρης διάγνωσης και των προληπτικών μέτρων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ποσοστών καρκίνου του στομάχου.

Σχετικά Άρθρα