Στο "κόκκινο" περνούν όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης
05 Νοεμβρίου 2020, 07:00
Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου έκανε γνωστό χθες ότι συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, τη Λετονία και περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις 6 Νοεμβρίου στη λίστα με τις «κόκκινες» χώρες. Πάντως, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν μέχρι 15 Νοεμβρίου, όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από κόκκινες περιοχές, δεν υποχρεούνται να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό παρά μόνο εφόσον έχουν συμπτώματα. Όμως, ανάλογα με τα στοιχεία που αναφέρουν στη φόρμα εντοπισμού επιβατών πιθανόν να ζητηθεί να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για δέκα μέρες.
Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το δεύτερο καθολικό lockdown για τη χώρα, το οποίο όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις θα κλείσουν όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα super market, τα λοιπά καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και όσα διαθέτουν στην αγορά είδη πρώτης ανάγκης. Τα σχολεία θα κλείσουν με εξαίρεση τα δημοτικά ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Η εξέλιξη αυτή είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στα 2.646 νέα κρούσματα, τους 179 διασωληνωμένους και τους 18 νεκρούς σε μία ημέρα.
Αυτή είναι η τριάδα των προϋποθέσεων για σοβαρή νόσηση
Τριάδα αποκαλούν οι ερευνητές τα μόρια IP-10, ιντερλευκίνη-10 και ιντερλευκίνη-6. Όταν οι ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αυτών των μορίων κατά την εισαγωγή τους για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Η τριάδα προέκυψε ότι είναι πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου και από τους συνήθεις κλινικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), Δ-διμερών και φερριτίνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μεταξύ της ομάδας των ασθενών που εξέτασαν, ότι η μέτρηση των επιπέδων IP-10 στο αίμα κατά την πρώτη ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν ο πιο ακριβής τρόπος μέχρι σήμερα για να προβλεφθεί το διάστημα νοσηλείας του ασθενούς.
Επανερχόμενοι στο θέμα των "κόκκινων" χωρών, να πούμε ότι λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι χώρες που διατηρούν το «πορτοκαλί» χρώμα είναι ελάχιστες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία, ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη