ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένο ενδιαφέρον για ιατρικές σχολές

19 Φεβρουαρίου 2025, 09:02

images

Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από πανεπιστήμια στην Κύπρο για την δημιουργία ιατρικών σχολών οδήγησε τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης να προβεί σε ανακοίνωση  όπου ενημερώνει για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται. 

Όσο αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης τονίζει ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικών Σχολών στην Κύπρο πρέπει να ευθυγραμμίζεται τόσο με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME) όσο και με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές αρχές.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι κατά την αξιολόγηση των νέων σχολών από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ, ελέγχονται η σύνδεση με πανεπιστημιακό νοσοκομείο για την κλινική εκπαίδευση, καθώς θεωρείται θεμελιώδης για την ιατρική εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι η Ιατρική Σχολή πρέπει να διαθέτει ιδιόκτητο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή να έχει θεσμικές συμφωνίες με νοσοκομεία που διαθέτουν επαρκείς κλίνες για την κλινική πρακτική, εξειδικευμένα τμήματα (π.χ. χειρουργική, καρδιολογία, παιδιατρική, παθολογία) και ερευνητικά εργαστήρια και δυνατότητες ιατρικής καινοτομίας.

Επίσης ότι η εκπαίδευση πρέπει να ακολουθεί σαφή πρωτόκολλα, ώστε οι φοιτητές να αποκτούν τις απαιτούμενες δεξιότητες με ασφαλή τρόπο, από ειδικό ακαδημαϊκό ιατρικό προσωπικό.

Επισημαίνεται ότι η πρακτική άσκηση των φοιτητών αποτελεί βασικό στοιχείο της ιατρικής εκπαίδευσης και πως πρέπει να εποπτεύεται από καταρτισμένους κλινικούς εκπαιδευτές. 

Προστίθεται ότι οι εκπαιδευτές θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι ιατροί, εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας, οι οποίοι να έχουν ολοκληρώσει ειδικότητα σε κλάδο της Ιατρικής που σχετίζεται με την πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Μεταξύ άλλων ο Φορέας αναφέρει ότι θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 5-10 έτη εμπειρίας στη διδασκαλία σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, με συμμετοχή σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα ως επιβλέποντες καθηγητές.

Αναφέρει επίσης ότι με βάση τα διεθνή πρότυπα του WFME, πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός ακαδημαϊκών διδασκόντων ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε φοιτητής έχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Προτείνεται τουλάχιστον 1 διδάσκων ανά 10-15 φοιτητές σε θεωρητικά μαθήματα και 1 διδάσκων ανά 4-6 φοιτητές σε εργαστηριακές ή πρακτικές ασκήσεις.

Συμμετοχή στην έρευνα

Αναφέρει επίσης ότι το WFME τονίζει ότι οι ιατρικές σχολές πρέπει να διαθέτουν ερευνητικά εργαστήρια και να ενθαρρύνουν την εμπλοκή των διδασκόντων σε ερευνητικά προγράμματα.

«Οι καθηγητές πρέπει να συμμετέχουν σε διεθνείς συνεργασίες και χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα», όπως προσθέτει. 

Περιβαλλοντική και κοινωνική διαστάση

Όσον αφορά την περιβαλλοντική διάσταση, ο Φορέας αναφέρει ότι τα νοσοκομεία που θα τυγχάνουν εκπαίδευσης οι φοιτητές ιατρικής, πως θα  πρέπει να εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, ενεργειακής εξοικονόμησης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για την κοινωνική διάσταση τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η κλινική εκπαίδευση είναι προσβάσιμη σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

Περαιτέρω ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μηχανισμοί διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών συνεργασιών.

Κατάλληλες υποδομές

Στα κριτήρια και προϋποθέσεις για την ίδρυση ιατρικών σχολών ο Φορέας τονίζει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, για την οποία σημειώνει πως απαιτούνται σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, με τεχνολογικά μέσα (π.χ. διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακές πλατφόρμες).

Επίσης, προηγμένα εργαστήρια προσομοίωσης, που χρησιμοποιούν ρομποτική, εικονική πραγματικότητα (VR) και τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την εξάσκηση των φοιτητών σε επεμβάσεις και διαγνώσεις.

Εκτενής πρόσβαση σε διεθνείς ιατρικές βάσεις δεδομένων, όπως PubMed, Cochrane Library, UpToDate και διασφάλιση ότι οι φοιτητές διαθέτουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες.

Ακόμα, υποδομές εστίασης με προσιτές τιμές, διατροφικές επιλογές υψηλής θρεπτικής αξίας και βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης τροφίμων.

 Προγράμματα σπουδών

Σε σχέση με τα κριτήρια για τα προγράμματα σπουδών αναφέρεται ότι θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις διεθνείς ιατρικές εξελίξεις και να υπάρχει συνδυασμός θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εφαρμογής.

Επίσης να διαθέτουν ικανό και επαρκές ερευνητικό ιατρικό προσωπικό.


Της Ελένης Χαραλάμπους 

 


Σχετικά Άρθρα