ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ισχυροί του κόσμου θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

12 Ιουνίου 2021, 08:00

images

Νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία αναμένεται να ζητήσουν οι ηγέτες της Συνόδου των G7 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με προσχέδιο που δημοσίευσε ο Guardian.

Οι ηγέτες της G7 που έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση στην Κορνουάλη, λέγεται ότι θα ζητήσουν να υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα, μετά και την ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς, που έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει μέσω μυστικών υπηρεσιών το σενάριο της εξαγωγής του κορωνοϊού από εργαστήριο της Γιουχάν. Η πρωτοβουλία αποδίδεται αρχικά στον Τζο Μπάιντεν.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επικρατέστερη θεωρία που συγκεντρώνει και τη στήριξη των επιστημόνων, θέλει τον κορωνοϊό να μεταδίδεται από κάποιο ζώο στον άνθρωπο με φυσικό τρόπο. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ επισκέφθηκαν την Γιουχάν και κατέληξαν ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» η πανδημία να ξεκίνησε από εργαστήριο.

Το προσχέδιο θέλει τους αρχηγούς των μελών των ισχυρότερων επτά χωρών του πλανήτη να δεσμεύονται για τη διάθεση 1 δισ. επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού το 2022, για να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την προστασία του πληθυσμού.

Αν και πολλοί θεωρούν την πρωτοβουλία ως μη αρκετή, οι ηγέτες της G7 θα υποστηρίξουν ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουν για να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο που θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο. Ήδη, πριν την άφιξή του στη Βρετανία, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, προκειμένου να τις προσφέρουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η τελική ανακοίνωση αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να ανακοινωθεί την Κυριακή. Ωστόσο, το 2020, οπότε και είχε συνεδριάσει για τελευταία φορά η G7, δεν ανακοινώθηκε λίστα δεσμεύσεων, λόγω της άρνησης του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει την κοινή ανακοίνωση.

Ο Guardian, επικαλούμενος και πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, σημειώνει ότι οι ηγέτες αναμένεται ότι θα καταδικάσουν την καταναγκαστική εργασία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αναφερόμενοι και σε αυτή που έχει διαπιστωθεί στην ηλιακή ενέργεια και τα ενδύματα. Επίσης, θα αφήσουν αιχμές κατά της Κίνας για την καταναγκαστική εργασία μειονοτήτων. Επιπλέον, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να ζητήσουν να σταματήσουν οι αχρείαστοι εμπορικοί περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων, θα ανανεώσουν την πρόθεσή τους για τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων και για χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.


Σχετικά Άρθρα