ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αξιοποίηση αίματος για διάγνωση συστηματικής σκλήρυνσης

13 Ιανουαρίου 2025, 09:02

images

Στην επικύρωση συνολικά 16 πιθανών βιοδεικτών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση, αλλά και την παρακολούθηση, πρόγνωση και ταξινόμηση της νόσου συστηματικής σκλήρυνσης, στοχεύει το τμήμα Νευρογενετικής του Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Σε πρόσφατο άρθρο του ΙΝΓΚ, υποδεικνύεται ότι η μέχρι σήμερα πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία της συστηματικής σκλήρυνσης είναι δύσκολή και αναδεικνύεται η επείγουσα ανάγκη εντοπισμού αξιόπιστων βιοδεικτών.

Σημειώνεται ότι η συστηματική σκλήρυνση αποτελεί νόσο του συνδετικού ιστού η οποία ανήκει στις ρευματικές παθήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο, προηγούμενη ευρωπαϊκή μελέτη που διεξάχθηκε μέσω του προγράμματος PRECISESADs-IMI και που διεξάχθηκε στο τμήμα Νευρογενετικής του ΙΝΓΚ, μελετήθηκαν βιοψίες δέρματος από προσβεβλημένη και μη περιοχή των ασθενών.

Οι βιοψίες πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας αναλύσεις πρωτεομικής, με βάση τη φασματομετρία μάζας και όπως σημειώνεται, εντοπίστηκαν βιοδείκτες που εμπλέκονται σε σημαντικά «μονοπάτια» και που ενδεχομένως να συνδέονται με τη συστηματική σκλήρυνση.

Η υφιστάμενη έρευνα

Όπως αναφέρεται, στο υφιστάμενο στάδιο οι ερευνητές στοχεύουν στην επικύρωση των 16 πιθανών βιοδεικτών χρησιμοποιώντας το αίμα, ως έναν εύκολα προσβάσιμο ιστό.

Η μελέτη διεξάγεται συγκεκριμένα σε Ελληνοκυπριακό πληθυσμό και ως πρώτη ένδειξη, δύο πρωτεΐνες όπως αναφέρεται, φαίνεται να πληρούν τα κριτήρια, καθώς η έκφραση τους διαφοροποιείται μεταξύ των ασθενών και υγιών συμμετεχόντων.

Ως δεύτερη φάση της μελέτης, η έκφραση των δύο πιθανών βιοδεικτών αξιολογείται και σε δείγματα ασθενών με τρεις άλλες ρευματικές παθήσεις με σκοπό να αξιολογηθεί η ικανότητας τους για διάγνωση της συστηματικής σκλήρυνσης και όχι γενικά της ρευματοπάθειας.

Ο στόχος της μελέτης είναι να εντοπίσει βιοδείκτες για τη διευκόλυνση της ακριβούς διάγνωσης της συστηματικής σκλήρυνσης, αλλά και για να εκτιμηθεί η χρησιμότητας τους για την πρόγνωση της νόσου και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας πιθανών νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αξιολόγηση σε έναν εύκολα προσβάσιμο ιστό, όπως το αίμα, κρίνεται χρήσιμη για την σωστή κατηγοριοποίηση των ασθενών με λιγότερο επεμβατική και επίπονη διαδικασία.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα