Επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου και μείωση του κινδύνου θανάτου με μία απλή αλλαγή...
13 Ιανουαρίου 2025, 07:00
Παγκοσμίως, ο καρκίνος είναι η κορυφαία αιτία θανάτου. Οι ειδικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Journal of Sports Medicine διερεύνησε πώς τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας πριν από τη διάγνωση του καρκίνου επηρέασαν την εξέλιξή του και τη θνησιμότητα μεταξύ των συμμετεχόντων στη Νότια Αφρική. Ειδικότερα, για αυτήν τη μελέτη, η σωματική δραστηριότητα ορίστηκε ως άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης και οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε κατηγορίες με βάση τη σωματική τους δραστηριότητα τους 12 μήνες πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία κατά τη διάγνωση, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η οποία βασίστηκε σε παράγοντες όπως ο τύπος ασφάλισης. Συμπεριέλαβαν επίσης τη γενική επίδραση των συννοσηροτήτων πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Όταν εξέτασαν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ξεχωριστές αναλύσεις σχετικά με τις συνέπειες της σωματικής δραστηριότητας στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του δέρματος.
Περίπου το 62% των συμμετεχόντων δεν είχε καταγεγραμμένη φυσική δραστηριότητα, αλλά περίπου το 25% είχε καταγεγραμμένη σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης. Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού ήταν οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων.
Καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν το 19% των συμμετεχόντων απεβίωσε, αλλά το 65,5% των συμμετεχόντων δεν παρουσίασε περαιτέρω εξέλιξη του καρκίνου.
Σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούν δραστηριότητα, τα άτομα στην ομάδα μέτριας έως υψηλής φυσικής δραστηριότητας είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εξέλιξη καρκίνου και 47% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.
Η ομάδα χαμηλής φυσικής δραστηριότητας είχε 16% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει εξέλιξη του καρκίνου και 33% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσει από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με την ομάδα που δεν ασκούταν.
Οι αναλύσεις συγκεκριμένων τύπων καρκίνου αποκάλυψαν παρόμοια οφέλη. Ωστόσο, όσον αφορά την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη και τη θνησιμότητα από καρκίνο του δέρματος από όλες τις αιτίες, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είχαν τα πιο θετικά αποτελέσματα. Για την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, ο αντίκτυπος της χαμηλής και μέτριας έως υψηλής σωματικής δραστηριότητας ήταν ο ίδιος.
Εξετάζοντας την πιθανότητα εξέλιξης και θανάτου, τα δεδομένα συνέχισαν να υπογραμμίζουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, 2 χρόνια μετά τη διάγνωση, τα άτομα που είχαν σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης το έτος πριν από τη διάγνωση είχαν 80% πιθανότητα να μην πεθάνουν ή ο καρκίνος να μην προχωρήσει σε υψηλότερα επίπεδα.
Συγκριτικά, άτομα χωρίς σωματική δραστηριότητα είχαν 74% πιθανότητα να μην συμβούν αυτά τα γεγονότα. Όταν εξετάζουμε τον θάνατο από κάθε αιτία, τα άτομα χωρίς σωματική δραστηριότητα είχαν 91% πιθανότητα επιβίωσης, ενώ τα άτομα με μέτρια έως υψηλή σωματική δραστηριότητα είχαν 95% πιθανότητα επιβίωσης.
Ωστόσο, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει μια αιτιώδη σχέση, παρόλο που επισημαίνει τα οφέλη της άσκησης.
Tags: Καρκίνος