Πώς η χρήση ακουστικών θα συμβάλει στην ανίχνευση συμπτωμάτων της Νόσου Αλτσχάιμερ
12 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Δεν υπάρχει γνωστή, απόλυτη θεραπεία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και η έγκαιρη διάγνωση παραμένει μία πρόκληση διότι οδηγεί σε καλύτερη έκβαση. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν εξετάσεις αίματος για να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η Νόσος Αλτσχάιμερ. Οι σαρώσεις τεχνητής νοημοσύνης βοήθησαν επίσης στην ανίχνευση ενδείξεων αλλαγής στον εγκέφαλο. Τώρα, οι ερευνητές εξετάζουν μια διαφορετική οδό: Τα αυτιά. Στοχεύουν να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια γνωστικής εξασθένησης, καταγράφοντας ήχους και δονήσεις στα τύμπανα.
Ειδικότερα, ερευνητές από την École de Technologie Supérieure στο Μόντρεαλ του Καναδά και την Ιατρική Σχολή Geisel στο Dartmouth στο Ανόβερο, χρησιμοποίησαν μικρόφωνα ακουστικών για να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια της νόσου.
Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συχνά παρουσιάζουν μειωμένο έλεγχο κινητικότητας, όπως διαταραχές στο βάδισμα. Οι ακούσιες γρήγορες κινήσεις των ματιών που μετατοπίζουν το μάτι από τον έναν στόχο στον άλλο είναι επίσης σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Ο νευροεκφυλισμός που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ συχνά οδηγεί σε πιο αργές κινήσεις των ματιών.
Κατά τις κινήσεις αυτές που ονομάζονται και σακκαδικές, προκαλούνται δονήσεις στα τύμπανα. Για αυτό κι οι ερευνητές τοποθέτησαν μικρόφωνα στα αυτιά. Αναλύοντας αυτές τις δονήσεις, οι ερευνητές θέλουν να αναπτύξουν αλγόριθμους που θα τους βοηθήσουν να διαφοροποιήσουν τα φυσιολογικά σήματα που μπορεί να υποδεικνύουν νευρολογικές διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ.
«Οι κινήσεις των ματιών προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν από τα μικρόφωνα. Αυτό σημαίνει ότι τα ακουστικά είναι μια καλή πιθανή μέθοδος για την παρακολούθηση των αλλαγών στην κίνηση των ματιών», εξήγησε ο Miriam Boutros, φοιτήτρια Master of Science στην École de Technologie Supérieure. Είπε ότι το μικρόφωνο εντός του αυτιού θα εισαχθεί στον ακουστικό πόρο για τη συλλογή πολλαπλών σημάτων.
«Μπορούμε πραγματικά να δούμε τον καρδιακό παλμό, μπορούμε να δούμε την αναπνοή και μετά [μπορούμε] να δούμε πραγματικά την κίνηση των ματιών», σημείωσε.
Η Boutros παρουσίασε την εργασία της ομάδας, «Προς την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω αλλαγών στην κίνηση των ματιών με χρήση ακουστικού», στις 19 Νοεμβρίου 2024, στο εικονικό Me 187th της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής.
Η ομάδα τώρα στρατολογεί συμμετέχοντες με νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση για τη μελέτη. Η έρευνά τους δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές. «Στο ταξίδι για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου είναι κρίσιμη για την πρόληψη, την καθυστέρηση ή τον μετριασμό των συμπτωμάτων της νόσου. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η προηγμένη τεχνολογία ενδο-ακουστικών ή αυτά που ονομάζουμε ακουστικά. Αυτές οι μικρές αλλά ισχυρές φορητές συσκευές, τοποθετημένες εντός του ακουστικού πόρου, χρησιμεύουν ως πύλη σε μια τεράστια ποικιλία σημάτων που παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό»
Tags: ακοή, Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ