Βλαστοκύτταρα: Ίσως αποτελούν τη λύση για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
27 Μαρτίου 2025, 16:00

Η γήρανση του εγκεφάλου αποτελεί ένα θεμελιώδες βιολογικό φαινόμενο που συνοδεύεται από τη συσσώρευση βλαβών στα νευρικά κύτταρα και τη φυσική φθορά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση ζωτικών λειτουργιών και την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η Nόσος Αλτσχάιμερ και η Nόσος Πάρκινσον. Η συχνότητα των παθήσεων αυτών αυξάνεται σταθερά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, επιφέροντας σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής κ. Ρεβέκκα Μάτσα «παρά την εντατική έρευνα και την πρόοδο στην κατανόηση αυτών των ασθενειών, δεν υπάρχουν ακόμα αποτελεσματικές θεραπείες, γεγονός που αποτελεί ουσιαστική πρόκληση για τους επιστήμονες του πεδίου. Τα τελευταία χρόνια, η προοπτική της αντικατάστασης των κατεστραμμένων εγκεφαλικών κυττάρων μέσω μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής».
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος βιολόγος και νευροεπιστήμονας Lorenz Studer, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, USA & BlueRock Therapeutics, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων στο Κέντρο Καρκίνου Memorial-Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη, πρωτοπορεί στη δημιουργία νευρώνων ντοπαμίνης του μεσεγκεφάλου για μεταμόσχευση και κλινικές εφαρμογές.
Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν δομικά στοιχεία του οργανισμού, καθώς χτίζουν, επισκευάζουν και αναγεννούν τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Και αυτό το επιτυγχάνουν με τις θεμελιώδεις ιδιότητες που διαθέτουν για αυτοανανέωση και εξειδίκευση. Έτσι κορυφαία εργαστήρια ανά τον κόσμο, όπως αυτό του Lorenz Studer, ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις με πρωτοποριακές μελέτες για τη νόσο Πάρκινσον και εφαρμόζουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
O κ. Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαζί με τον Lorenz Studer, θα ενημερώσουν σε εκδήλωση Αθήνα στις 3-4 Απριλίου, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα στα Βλαστοκύτταρα (ISSCR). σχετικά με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών παθήσεων, τις κλινικές εφαρμογές και τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών, αλλά και για τα βιοηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τις θεραπείες, όπως η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η δικαιοσύνη στην πρόσβαση των ασθενών.
Η Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής έχει ως στόχο την προώθηση της έρευνας και της γνώσης στον τομέα, τη συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στις προηγμένες θεραπείες.