Νίκη για τους Αυστραλούς έναντι του SARS-CoV-2 την ώρα που ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα στην Ευρώπη
27 Οκτωβρίου 2020, 07:00
Η Ευρώπη χρειάζεται να επιταχύνει τις προσπάθειες νίκης έναντι του κορωνοϊού, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι του ΠΟΥ, αλλά κατά προτίμηση χωρίς να επιβάλουν εθνικά lockdown. «Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά lockdown», δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, από τον ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι Αυστραλοί γιορτάζουν από απόψε την νίκη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετά από παραπάνω των 100 ημερών lockdown.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτόν τον ιό στην Ευρώπη, επομένως προκειμένου να τον προσπεράσουμε, θα χρειαστεί να επιταχύνουμε σοβαρά στην λήψη μέτρων», συμπλήρωσε ο Μάικ Ράιαν, ο ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια ώρα, η Αυστραλία φαίνεται να πέτυχε μια μεγάλη νίκη...
Η έλευση του χειμώνα όχι μόνο ενίσχυσε τα επίπεδα πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά προκάλεσε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα, το οποίο επικεντρώθηκε στη Μελβούρνη. Αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική, έλαβαν άμεσα αυστηρά μέτρα, καταλήγοντας στο γενικό lockdown για αρκετές εβδομάδες με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η Raina McIntyre, καθηγήτρια βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο BBC ότι η αντίδραση της Αυστραλίας ήταν «έτη φωτός μπροστά» από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι σοκαριστικό. Όταν σκεφτόμαστε πανδημίες, δεν πιστεύαμε ότι οι χώρες με υψηλό δυναμικό, υψηλά εισοδήματα θα κατέρρεαν, αλλά αυτό ακριβώς έχουμε δει», είπε.
Αλλά απόψε το βράδυ, 5 εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης θα συναντηθούν με τους αγαπημένους τους, θα κυκλοφορήσουν ελεύθερα, με ασφάλεια καθώς τα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο!
«Είμαι πολύ περήφανος για αυτό που έχουμε επιτύχει εδώ», δήλωσε ο καθηγητής Sharon Lewin, διευθυντής του Ινστιτούτου Doherty στη Μελβούρνη. «Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό – όχι όμως χωρίς πόνο», πρόσθεσε. Μάλιστα χθες Δευτέρα, η Μελβούρνη δεν ανέφερε νέα ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο την ώρα που στις αρχές Αυγούστου, καταμετρούσε περισσότερα από 700 και δεκάδες άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά.
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τεράστιους αριθμούς. Στη Βικτώρια, είχαμε ένα απομονωμένο ξέσπασμα μόνο στη Μελβούρνη και η υπόλοιπη χώρα είχε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα και σε πολλές πολιτείες μηδενικά», δήλωσε ο καθηγητής Lewin στο BBC. «Δεν είχαμε απολύτως άλλη επιλογή από το να πάμε σε ένα σημαντικό lockdown, ώστε να προφυλάξουμε και την υπόλοιπη χώρα. Αυτό μας έδωσε κίνητρο», τόνισε ο ίδιος. Να πούμε, ότι η μάσκα έγινε υποχρεωτική στη Βικτώρια και επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 8,5 εκατομμύρια τεστ στην Αυστραλία με πάνω από το ένα τρίτο ν α έχουν γίνει στη Βικτώρια.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη