ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα θεραπευτική προσέγγιση δίνει ελπίδες για πιο ήπια νόσηση COVID-19

02 Ιουλίου 2021, 16:00

images

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Advanced Science (την πιο γνωστή επιστημονική διαδικτυακή βιβλιοθήκη), οι μεταβολικοί ενεργοποιητές μπορούν να μειώσουν ως και 3,5 μέρες το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με COVID-19. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη θεραπεία βελτιώνει την ηπατική υγεία και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής.

Οι ερευνητές από το Εργαστήριο Science for Life  του ΚΤΗ Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη και της Ακαδημίας  Sahlgrenska στο Gothenburg αλλά και του King’s College του Λονδίνου ένωσαν τις δυνάμεις τους πραγματοποιώντας αυτή τη κλινική μελέτη τριών φάσεων χορηγώντας σε 309 ασθενείς έναν συνδυασμό από μεταβολικούς ενεργοποιητές: ριβοσίδη νικοτιναμίδης (nicotinamide riboside -NR-), L-σερίνη, Ν-ακέτυλο-κυστείνη (NAC) και τρυγική L-καρνιτίνη. Και οι τέσσερις αυτοί ενεργοποιητές στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Οι νοσούντες από κορωνοϊό που πήραν μέρος στην έρευνα επισκέφτηκαν το Ερευνητικό Νοσοκομείο Umraniye του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως να νοσηλευτούν. Μέσω της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης τρίτης φάσης της κλινικής μελέτης, ορισμένοι ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο και οι υπόλοιποι τη θεραπεία μεταβολικών ενεργοποιητών δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες, ενώ η πορεία της υγείας τους ελέγχθηκε μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών.

«Η τρίτη φάση της κλινικής μελέτης ανέδειξε ότι οι μεταβολικοί ενεργοποιητές βελτίωσαν σημαντικά την ανάρρωση, την υγεία του ήπατος και τους δείκτες φλεγμονής στους νοσούντες από κορωνοϊό» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Adil Mardinoglu, καθηγητής στο ΚΤΗ Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Science for Life. 

Σχετικά Άρθρα