Το γάλα συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου, ενώ το τυρί μπορεί να τη βλάψει
02 Μαρτίου 2025, 09:00

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου για παθήσεις που σχετίζονται με το γαστρεντερικό, όπως οι ΙΦΝΕ. Είναι γνωστό ότι διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ολόκληρα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες υποστηρίζουν το μικροβίωμα, ενώ ορισμένα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.
«Γνωρίζουμε ότι η μικροχλωρίδα - συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των μυκήτων, των ιών και άλλων μικροβίων - [που] ζουν φυσικά στο έντερό μας είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και διάφορες καταστάσεις υγείας», δήλωσε η Li Jiao, MD, MS, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής-Γαστρεντερολογίας στο Baylor College of Medicine.
Για αυτήν τη μελέτη, η ανάλυση των ερευνητών περιελάμβανε δείγματα από 34 άτομα που είχαν προγραμματίσει κολονοσκόπηση μεταξύ Αυγούστου 2013 και Απριλίου 2017.
Η μελέτη απέκλεισε άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του παχέος εντέρου, ΙΦΝΕ ή πολύποδες τα προηγούμενα 3 χρόνια και άτομα με άλλες παθήσεις ή λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Άτομα που είχαν πρόσφατα αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες αποκλείστηκαν επίσης από τη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών, γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού μέσω ενός αυτοαναφερόμενου ερωτηματολογίου.
«Ξεκινήσαμε να μελετήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις επιπτώσεις τους στα βακτήρια του εντέρου για δύο βασικούς λόγους», εξήγησε η Jiao. «Ένα, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Δεύτερον, υπάρχει ακόμη κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν το γάλα και το τυρί είναι καλά για την υγεία μας. Αυτή η μελέτη [είχε] σκοπό να παράσχει περισσότερα βιολογικά στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες του γάλακτος και του τυριού στην υγεία».
Οι ερευνητές ανέλυσαν 97 βιοψίες βλεννογόνου του παχέος εντέρου - δείγματα των ιστών επένδυσης του παχέος εντέρου - και χρησιμοποίησαν την αλληλουχία του γονιδίου του rRNA για να ανακαλύψουν ποιους τύπους μικροβίων κρατούσαν.
Μετά από ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα συνολικά γαλακτοκομικά και γάλα, και εκείνοι που έτρωγαν λιγότερο τυρί, φάνηκε να έχουν υψηλότερη άλφα-μικροβιακή ποικιλομορφία.
«Η ποικιλία των ειδών παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και σταθερότητας του οικοσυστήματος», εξήγησε η Jiao. «Η υψηλότερη άλφα-ποικιλομορφία στο έντερο ισοδυναμεί με μια πιο υγιή και ισορροπημένη κοινότητα μικροβίων του εντέρου».
«Μια ποικιλόμορφη μικροχλωρίδα είναι πιο ανθεκτική σε εξωτερικές διαταραχές όπως λοιμώξεις, αλλαγές στη διατροφή και χρήση αντιβιοτικών, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάρρωση. Είναι σαν ένα δάσος με πολλούς διαφορετικούς τύπους δέντρων [που] μπορούν να ανακάμψουν γρηγορότερα από φυσικές καταστροφές», διευκρίνισε.
Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, ή η αφθονία συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων που υπάρχουν, μπορεί να είναι ακόμη καλύτερος δείκτης της υγείας του εντέρου από την άλφα-ποικιλομορφία.
«Εν τω μεταξύ, η υψηλότερη κατανάλωση τυριού [μειωμένη] σχετιζόταν με χαμηλότερη ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου στη μελέτη μας. Ωστόσο, ορισμένα είδη μπορούν να έχουν τόσο ευεργετικές όσο και επιβλαβείς επιδράσεις. Επομένως, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν είναι απλή. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των διαφορετικών στελεχών των βακτηρίων και του ρόλου τους στον ανθρώπινο οργανισμό».
Tags: γάλα, Διατροφή και έντερο, έντερο, Τυρί