ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Μακρά COVID-19": Νέος όρος για την κατάσταση που βιώνει το 10% όσων ανέρρωσαν

12 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Οι Δρ Vanessa Bryant, επιδημιολόγος του τμήματος Επιδημιολογίας του Walter and Eliza Hall Institute, ο Δρ Alex Holmes, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και ο Δρ Louis Irving, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, με άρθρο τους στο The Conversation, προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι ασθενείς με COVID-19 δεν γίνονται εντελώς καλά ούτε μετά από πολλούς μήνες...  

Τα πιο συχνά συμπτώματα που επιμένουν σύμφωνα με τους Alex Holmes και Louis Irving είναι η έντονη κούραση, η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος στο στήθος, η ταχυπαλμία, η θολούρα, οι μυϊκοί πόνοι και οι διαταραχές του ύπνου. Θα μπορούσαν όμως να συμπεριληφθούν και άλλα συμπτώματα όπως η αγευσία, η απώλεια όσφρησης, η κατάθλιψη και το άγχος αλλά και οι διαταραχές στην κοινωνική ζωή του ατόμου. 

Τονίζουν επίσης το γεγονός ότι δε σχετίζεται η σοβαρότητα της νόσου με την εμφάνιση των επίμονων συμπτωμάτων καθώς όπως σημειώνουν, οι περισσότεροι ασθενείς νόσησαν ελαφρότερα, ενώ ήταν και ηλικιακά νεότεροι και υγιείς.

Μέσω της μελέτης τους στο Walter and Eliza Hall Institute (WEHI), οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν μια εκτίμηση για το πλήθος των ασθενών που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και είναι το 34% των ασθενών! Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνταν από συμπτώματα της αποκαλούμενης «μακράς COVID-19» ακόμα και 45 εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των ασθενών, ενώ μια έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδεικνύει στο 30%. Ακόμα, τα ποσοστά ενδέχεται να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ένα άλλο πρόβλημα στην ιχνηλάτηση του φαινομένου είναι η άγνοια των γιατρών για την «μακρά COVID-19», με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να μην εντοπίζονται και να μην συμπεριλαμβάνονται στις έρευνες. 

Σχετικά Άρθρα