Η Ευρώπη σε συναγερμό με εμβολιασμούς αλλά και πολλά νέα κρούσματα
15 Φεβρουαρίου 2021, 07:00
Η Βρετανία ξεπέρασε χθες το ορόσημο των 15 εκατομμυρίων εμβολιασμών, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναντίμ Ζαχάουι, που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμού, μέσω του Twitter. «15.000.000! Φανταστική ομάδα», έγραψε ο υπουργός, επικαλούμενος στοιχεία που συγκέντρωσε ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, βασισμένος στα δεδομένα από τις τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια ώρα, η Γαλλία και η Ιταλία δίνουν τον δικό τους αγώνα με την πανδημία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» το γεγονός ότι έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, προσθέτοντας: «Κανείς δεν επαναπαύεται στις δάφνες του (…) Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και αναμφίβολα θα υπάρξουν εμπόδια, όμως μετά από όλα αυτά που επιτύχαμε ξέρω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση».
Προετοιμασία για τα χειρότερα στη Γαλλία
Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας έχει ζητήσει από τις περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία να τεθούν σε κατάσταση «οργάνωσης κρίσης» από τις 18 Φεβρουαρίου, ώστε να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, λόγω των πιο μολυσματικών παραλλαγών του, γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Journal Du Dimanche.
Για τα νοσοκομεία αυτό το αίτημα σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών, να αναβάλουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και να κινητοποιήσουν όλες τις ιατρικές και νοσηλευτικές δυνάμεις που διαθέτουν.
Στο υπόμνημα, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, η υγειονομική υπηρεσία DGS αναφέρει ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλες τις περιοχές μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως της πίεσης που δέχονται τώρα τα νοσοκομεία.
Το Σάββατο η Γαλλία ανακοίνωσε άλλα 21.231 κρούσματα, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σύγκριση με τα 20.701 της Παρασκευής. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, έχουν μολυνθεί 3.448.617 άνθρωποι, ο έκτος υψηλότερος αριθμός στον κόσμο.
Φοβούνται οι επιστήμονες στην Ιταλία
«Θα ζητήσω από τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα να κηρύξει σε γενικό lockdown όλη την Ιταλία», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του, καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι. «Επείγει να αλλάξουμε στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Χρειάζεται ένα γενικό, πανιταλικό lockdown συγκεκριμένης διάρκειας, που να συμπεριλαμβάνει και το κλείσιμο των σχολείων», πρόσθεσε ο Ριστιάρντι.
Ο Ιταλός καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής εκτιμά, επίσης, ότι «πρέπει να ενισχυθεί η διαδικασία εμβολιασμού και ιχνηλάτησης των επαφών». Τάσσεται, δε, και κατά της επαναλειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, διότι «αυτή την στιγμή δεν μπορούν να ξανανοίξουμε τομείς και δραστηριότητες που προκαλούν συνωστισμό».
Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα πρέπει να ληφθούν από τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και τον νέο πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι. Οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη, πάντως, και το ότι τρία από τα συνολικά έξι κόμματα που μετέχουν στην νέα κυβέρνησή (η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και η Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι) ζητούν να συνδυαστεί η προστασία της ασφάλειας των πολιτών, με την στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας.