ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tρισδιάστατο μοντέλο για την κατανόηση της λειτουργίας της κλειτορίδας

25 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Η κλειτορίδα είναι ένα όργανο του αναπαραγωγικού συστήματος και το τμήμα της ανατομίας των γυναικείων γεννητικών οργάνων που είναι υπεύθυνο για τον κλειτοριδικό οργασμό. Ακριβώς όπως τα ανδρικά γεννητικά όργανα, όταν τα γυναικεία γεννητικά όργανα διεγείρονται, η κλειτορίδα διογκώνεται. 

Η καθηγήτρια Helen O'Connell, πρόεδρος της Urological Society ANZ, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στη μελέτη της κλειτορίδας. Αφού έγινε η πρώτη γυναίκα ουρολόγος της Αυστραλίας, ηγήθηκε της πρώτης ολοκληρωμένης ανατομικής μελέτης για την κλειτορίδα το 1998 και την εξέτασε περαιτέρω με μαγνητική τομογραφία το 2005. «Καταφέραμε να κάνουμε τη σύγχρονη επιστήμη να εστιάσει πλήρως στην ανατομία των γυναικείων γεννητικών οργάνων», σημείωσε.

Με τη μελέτη της, ενημέρωσε σε μεγάλο βαθμό τους γιατρούς και τους χειρουργούς για τη θέση των νεύρων και για το πώς η κλειτορίδα αλληλεπιδρά με άλλα μέρη της ανατομίας των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η εργοθεραπεύτρια Anita Brown-Major, ειδικεύεται στο να βοηθά ανθρώπους που ζουν με κάποια σεξουαλική ασθένεια ή δυσλειτουργία. Το μόνο που ήθελε η Brown-Major ήταν ένα ανατομικά σωστό τρισδιάστατο μοντέλο των γυναικείων γεννητικών οργάνων, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας της.

Ξεκίνησε μία προσπάθεια για να φτιάξει ένα ακριβές μοντέλο, αλλά διαπίστωσε ότι ήταν δύσκολο να απαντηθούν ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την ανατομία - ιδιαίτερα αυτή της κλειτορίδας.

Έτσι, αφού επικοινώνησε με τους ειδικούς – συμπεριλαμβανομένης της O'Connell - δημιουργήθηκε ένα δίκτυο επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο – μεταξύ άλλων από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Σουηδία – πολλοί εκ των οποίων δημιουργούσαν τα δικά τους μοντέλα. Η ομάδα αντάλλαξε σημειώσεις σχετικά με την έρευνα και τις εμπειρίες της σχετικά με αυτό το παρεξηγημένο όργανο.

Το τριδιάστατο μοντέλο «International Cliteratti» αναπτύχθηκε όταν οι γυναίκες είχαν την πρώτη τους συνάντηση μέσω Zoom.

Με την υποστήριξη της ομάδας, των συναδέλφων της και του Προγράμματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού RMIT, η Brown-Major λάνσαρε το δικό της μοντέλο – Cliterate – μια τρισδιάστατη σφαίρα που δείχνει με ακρίβεια τη σχέση μεταξύ της κλειτορίδας, του αιδοίου και της λεκάνης.

«Αυτό που με κρατάει είναι το ότι προσπαθώ να εκπαιδεύσω και να ενδυναμώσω τους ανθρώπους μέσω της γνώσης», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα