ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μυστικό για να απογειώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή δεν είναι και τόσο ...μυστικό

17 Φεβρουαρίου 2025, 18:00

images

Για τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Aνθρώπινης Σεξουαλικότητας Δρ. William Yarber, που είναι 80 ετών και διανύει το 41ο έτος της διδασκαλίας του στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, δεν υπάρχει κανένα μεγάλο μυστικό σε ό,τι αφορά την καλή σεξουαλική ζωή. Έχει να κάνει με το να ρωτάς και να μοιράζεσαι με το σύντροφό σου ένα συνδυασμό από αυτές τις "μαγικές" λέξεις: «Πώς σου αρέσει να σε αγγίζουν;» και «έτσι μου αρέσει να με αγγίζουν».

«Η ουσία της σεξουαλικότητας είναι να δίνεις και να λαμβάνεις ευχάριστα αγγίγματα», είπε ο Yarber, 81 ετών, ο οποίος είναι επίσης ο κύριος συγγραφέας του «Human Sexuality: Diversity in Contemporary Society».

Ένας στους 2 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι βιώνουν μοναξιά, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικής απομόνωσης εντοπίζονται μεταξύ των ηλικιωμένων. Ωστόσο, η εύρεση του ρομαντισμού, μια πρόκληση σε οποιαδήποτε ηλικία, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο επιπλοκών για άνδρες και γυναίκες στην 7η, 8η και 9η δεκαετία της ζωής τους.

Επειδή η ομάδα των πιθανών συντρόφων είναι περιορισμένη στην ηλικία του Yarber, οποιαδήποτε αναζήτηση για νέο σύντροφο απαιτεί λίγη περισσότερη δημιουργικότητα, δήλωσε ο Δρ. Jeffrey Kullgren , διευθυντής της Εθνικής Δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγιή Γήρανση .

«Θα ενθάρρυνα τους ηλικιωμένους να σκέφτονται πέρα από τη δική τους γενιά», είπε ο Kullgren, ίσως με την ένταξη σε οργανισμούς που προσελκύουν άτομα από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες για να επεκτείνουν τον κοινωνικό τους κύκλο.

«Μπορεί να μην είναι το άτομο που συναντάτε», προσέθεσε. «Μπορεί να είναι κάποιος άλλος που ξέρουν. Νομίζω ότι πολλοί από εμάς μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό στη ζωή μας και να σχετιστούμε με αυτό το (την ιδέα του) ατόμου που σας φτιάχνει με κάποιον άλλον».

Ο Yarber έχει δοκιμάσει αυτή τη διαγενεακή προσέγγιση. Προσπάθησε επίσης να πλοηγηθεί σε εφαρμογές γνωριμιών, οι οποίες δεν υπήρχαν την τελευταία φορά που βγήκε. «Οι εφαρμογές και οι ιστότοποι γνωριμιών είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι singles συναντιούνται σήμερα και αυτό ισχύει για ένα ευρύ φάσμα δημογραφικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των 50 ετών και άνω, που αποτελούν ένα ταχέως αυξανόμενο δημογραφικό στοιχείο των χρηστών εφαρμογών γνωριμιών», είπε ο Garcia.

«Για πολλούς ηλικιωμένους singles, αυτή είναι μια εντελώς νέα αρένα για να ερωτοτροπήσουν», προσέθεσε. «Ενώ μπορεί να ξέρουν τι θέλουν και πώς θέλουν να αλληλεπιδράσουν, τα εργαλεία για να βρουν κάποιον και να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο» είναι πιο μοντέρνα.

Τέλος, ο Yarber συμφωνεί με την πλειονότητα των ηλικιωμένων που λένε ότι το σεξ είναι σημαντικό μέρος μιας ρομαντικής σχέσης σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι εύκολο για αυτόν να οραματιστεί την καθημερινότητά του όταν βρει αυτόν το νέο σύντροφο. «Ω, αλλάζει απλώς τη ζωή μου», είπε χαμογελώντας.



Σχετικά Άρθρα