Το φύλο παίζει ρόλο και στις... ιώσεις
23 Ιουνίου 2023, 18:00
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) αναφέρει ότι τα κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι» των θηλυκών διατηρούν ένα επιπλέον αντίγραφο ενός γονιδίου που συνδέεται με το χρωμόσωμα Χ και ονομάζεται UTX. Το γονίδιο UTX δρα ως ρυθμιστής για την ενίσχυση της αντιικής λειτουργίας των συγκεκριμένων κυττάρων και μειώνει τον αριθμό τους.
Όπως εξηγεί η συγγραφέας Δρ Maureen Su, καθηγήτρια Μικροβιολογικής Ανοσολογίας και Μοριακής Γενετικής και Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA, «ενώ είναι γνωστό ότι τα αρσενικά έχουν περισσότερα κύτταρα ”φυσικούς δολοφόνους”, σε σύγκριση με τα θηλυκά, δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε γιατί ο αυξημένος αριθμός αυτών των κυττάρων δεν έδρασαν σαν ασπίδα προστασίας κατά τη διάρκεια ιογενών λοιμώξεων. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι τα θηλυκά έχουν περισσότερα γονίδια UTX στα κύτταρα ”φυσικούς δολοφόνους” και από ό,τι τα αρσενικά, γεγονός που τους επιτρέπει να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τις ιογενείς λοιμώξεις».
Οι ερευνητές προσθέτουν μάλιστα ότι αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα πειραματόζωα που χρησιμοποίησαν, είχαν ή όχι τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος (ωοθήκες στα θηλυκά- όρχεις στα αρσενικά), υποδεικνύοντας ότι το χαρακτηριστικό που παρατήρησαν δεν συνδέεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, τα θηλυκά ζώα, με χαμηλότερη έκφραση των γονιδίων UTX, είχαν περισσότερα κύτταρα «φυσικούς δολοφόνους», τα οποία δεν ήταν τόσο ικανά να ελέγχουν την ιογενή λοίμωξη.