Τι είναι ο αναπαραγωγικός εξαναγκασμός
18 Οκτωβρίου 2022, 18:00
Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο BMJ παρέχει συμβουλές στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σχετικά με το πώς εντοπίζονται τα σημάδια αναπαραγωγικού εξαναγκασμού— όταν μια γυναίκα μένει έγκυος ή όταν η εγκυμοσύνη εμποδίζεται /διακόπτεται βίαια, παρά τη θέλησή της.
Όπως μεταδίδει το Medical Xpress, ο αναπαραγωγικός καταναγκασμός μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά συμπεριφορών, οι οποίες είναι όλες μορφές κακοποίησης . Μπορεί να εμφανιστεί ως ψυχολογική πίεση και συναισθηματικός εκβιασμός, σωματική και σεξουαλική βία που επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές επιλογές της γυναίκας.
«Αν και αυτό είναι γνωστό ότι συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, μόνο την τελευταία δεκαετία έχει μελετηθεί η έκταση του αναπαραγωγικού εξαναγκασμού», δήλωσε ο καθηγητής Sam Rowlands του Πανεπιστημίου του Bournemouth που ηγήθηκε της ομάδας που εκπόνησε τη νέα εκπαιδευτική εργασία.
«Απαιτούνται ακόμη περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση για να βοηθηθούν οι κλινικοί γιατροί να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν τις γυναίκες που επηρεάζονται», προσέθεσε.
Κατά τη διάρκεια των μελετών, ο καθηγητής Rowlands διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μπορεί να διστάζουν να αποκαλύψουν εάν η εγκυμοσύνη τους ή ο τερματισμός της τους επιβλήθηκε. «Είναι εύκολο να παραβλέψετε εντελώς τα σημάδια».
Η ομάδα μελέτης αναφέρει ότι μια επαγγελματική σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή, βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την εμπιστευτικότητα είναι κρίσιμη. Οι γυναίκες που βιώνουν αυτή τη μορφή κακοποίησης, θα πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες της αποκάλυψης, για παράδειγμα πως οι γιατροί μπορεί να είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν την αστυνομία και άλλες αρχές. Αυτό μπορεί να είναι άλλο ένα εμπόδιο για τις γυναίκες στο να μιλήσουν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι γιατροί μπορούν να δώσουν οδηγίες στις γυναίκες που εξηγούν πώς μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη. Οι αφίσες στους τοίχους των κλινικών μπορούν επίσης, να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση των ατόμων που υφίστανται κακοποίηση ή σε άτομα που υποψιάζονται ότι κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να επηρεαστεί.
Η εργασία, τέλος, προτείνει κάποια πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γιατροί εάν μια γυναίκα που υφίσταται αυτή την κακοποίηση αισθάνεται ανίκανη να απομακρυνθεί από το σύντροφό της.
«Ως επαγγελματίες, μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες παρέχοντας ''κρυφά'' αντισυλληπτικά, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν κάποιου είδους αντίσταση στον καταναγκασμό », δήλωσε ο καθηγητής Rowlands. «Είναι καλό για τις ασθενείς να έχουν έναν γιατρό που καταλαβαίνει τι συμβαίνει, αλλά και που εμπιστεύονται αρκετά ώστε να ξέρουν ότι δεν θα εμπλέκουν συνήθως άλλους, ενάντια στις επιθυμίες τους».
«Ο συνδυασμός της παροχής αντισύλληψης που είναι απίθανο να ανακαλύψουν οι σύντροφοί τους και πληροφοριών για το πώς να λάβουν υποστήριξη είναι ένας θετικός τρόπος για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες να πάρουν την απόφαση για τα επόμενα βήματα όταν νιώσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», κατέληξε.