"Σε αγαπώ, σε θέλω αλλά..."
28 Μαρτίου 2023, 18:00
Όταν τα "αλλά" μπαίνουν στη συζήτηση για το είδος της σχέσης που έχουμε με ένα πρόσωπο, τότε αρχίζουν τα προβλήματα! Αν μάλιστα η σχέση αυτή είναι ερωτική, τότε η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο!
Οι ειδικοί σχέσεων ακούν πολύ συχνά στις συναντήσεις με τους θεραπευόμενούς τους αυτά τα "αλλά" και δίνουν πάντα την ίδια κατεύθυνση στη συζήτηση: Ας σκεφτούμε πρώτα αν το πρόβλημα είναι τέτοιου μεγέθους που να οδηγεί σε χωρισμό ή αν απλά το συζητάμε επειδή μάς ενοχλεί και θα θέλαμε να βρούμε λύση κάποια στιγμή.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Είναι άλλο να πεις στο σύντροφο "σε αγαπώ αλλά δεν αντέχω που ζούμε σε άλλες πόλεις. Να βάλουμε ένα πρόγραμμα στο μέλλον να το αλλάξουμε αυτό". Κι άλλο να του πεις: "Σε αγαπώ αλλά δεν αντέχω που ζούμε σε άλλες πόλεις. Ή θα μετακομίσεις κοντά μου ή θα χωρίσουμε".
Επίσης είναι άλλο να του πεις: "Σε αγαπώ αλλά με ενοχλεί που δεν έχουμε χρήματα να πάμε ένα ωραίο ταξίδι ή να τρώμε σε ωραία εστιατόρια". Κι άλλο είναι να του πεις: "Σε αγαπώ αλλά δεν αντέχω τη μιζέρια σου που δεν μπορείς να βρεις χρήματα να ζούμε καλύτερα".
Και τέλος είναι άλλο να του πεις "σε αγαπώ αλλά θα ήθελα να χάσεις κιλά και να γυμναστείς για να είσαι πιο ωραίος/α και να νιώθεις καλύτερα με το σώμα σου". Κι άλλο να του πεις "σε αγαπώ αλλά αν δεν αδυνατίσεις θα χωρίσουμε διότι δεν μπορώ να σε βλέπω έτσι".
Με ποια πρόθεση χρησιμοποιούμε λοιπόν το "αλλά" μετά από το ρήμα "σε αγαπώ";
Είναι πρόθεσή μας να ξεκαθαρίσουμε ότι το συναίσθημά μας είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτό που ζητάμε είναι βελτιώσεις σε κάποια πρακτικά πράγματα; Ή είναι πρόθεσή μας με το "σε αγαπώ" να θολώσουμε τα ...νερά και μετά να δώσουμε τελεσίγραφα χωρισμού για να γίνει το δικό μας;
Μία λέξη όπως το "αλλά" μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικό ή αρνητικό τρόπο στις συζητήσεις γύρω από τις σχέσεις μας και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τις προθέσεις που κρύβονται από πίσω του. Και αυτοί που το λέμε, και αυτοί που το ακούμε!
Tags: Σεξ και σχέσεις