Πώς το σεξ χωρίς προφύλαξη οδηγεί στην αύξηση των ΣΜΝ στην Ευρώπη
17 September 2024, 18:00
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, δείχνουν ότι τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 34% από το 2021 έως το 2022, τα κρούσματα χλαμυδίων κατά 16% και τα κρούσματα γονόρροιας κατά 48%. Η μείωση της χρήσης προφυλακτικού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ειδικά μεταξύ βασικών πληθυσμών όπως οι νέοι και οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
Η σεξουαλική μας υγεία, όπως και η υγεία μας γενικότερα, επηρεάζεται από ένα σύνολο ατομικών, κοινωνικών και δομικών παραγόντων. Αυτή η προοπτική είναι γνωστή ως κοινωνικο-οικολογική προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την ατομική συμπεριφορά.
Ο αντίκτυπος στη σεξουαλική υγεία των πρόσφατων σημαντικών αλλαγών στο κοινωνικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό τοπίο, έχουν αρχίσει να τίθενται στο επίκεντρο, αλλά παραμένουν υπό διερεύνηση.
Για παράδειγμα, η εξάπλωση της τεχνολογίας των smartphones, σήμαινε αύξηση της χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών και την άμεση πρόσβαση στην πορνογραφία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη επαφή με πορνογραφικό υλικό, σχετίζεται με υψηλότερες πιθανότητες μη χρήσης προφυλακτικού, ενώ οι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών, αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά γονόρροιας και χλαμυδίων .
Η κυκλοφορία της αγωγής προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP), ήταν ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ποσοστών HIV μεταξύ των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και είναι ένα ουσιαστικό προληπτικό εργαλείο. Ωστόσο, η χρήση PrEP σχετίζεται επίσης με υψηλότερα ποσοστά διαγνώσεων ΣΜΝ.
Η στεγαστική κρίση έχει επίσης συνδεθεί με λιγότερο ασφαλείς σεξουαλικές συμπεριφορές, ενώ το ποσοστό των νέων που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα αυξάνεται στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο αριθμός των νέων αστέγων στην Ιρλανδία, αυξήθηκε κατά 57% μεταξύ 2017-2022 .
Η ανάπτυξη των παρεμβάσεων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η διαχείριση των κοινωνικο-πολιτιστικών και οικονομικών καθοριστικών παραγόντων της σεξουαλικής υγείας, είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό και επενδύσεις από τις κυβερνήσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της πρόσβασης στη στέγαση και των συνθηκών διαβίωσης ευρύτερα, ειδικά για τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Ένα περιβάλλον που υποστηρίζει αντί να εμποδίζει τους ανθρώπους να προσέχουν την υγεία τους, είναι απαραίτητο για τη μείωση της τρέχουσας αύξησης των ΣΜΝ.
Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια ασφαλή, υγιή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή. Με τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της καθολικής πρόσβασης σε πολιτιστικά κατάλληλες υπηρεσίες, εκπαίδευση και πληροφορίες, και με την εφαρμογή νομικών και πολιτικών πλαισίων που προάγουν την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, μπορούμε να βελτιώσουμε τη σεξουαλική υγεία και να ανακόψουμε το κύμα των ΣΜΝ στην Ευρώπη.