Ψέματα στις σχέσεις: Τι σημαίνουν για αυτόν που τα λέει
26 Μαρτίου 2025, 18:00

Είμαι πιο νέος, πιο πλούσιος, πιο μορφωμένος, πιο δυνατός, πιο πολυταξιδεμένος, πιο σημαντικός στην εργασία μου, πιο δημοφιλής στις παρέες... Αλλά ταυτόχρονα δεν είμαι ειλικρινής στις σχέσεις μου και παρουσιάζω παραποιημένη την πραγματικότητα της ζωής μου παίρνοντας το τεράστιο ρίσκο να αποκαλυφθώ αργά ή γρήγορα και να αποκτήσω τη φήμη του ψεύτη! Γιατί το κάνω αυτό;
Η απάντηση μπορεί να είναι και μονολεκτική: Ανασφάλεια.
Αλλά μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλους χαρακτηρισμούς όπως είναι: Άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανώριμος, φοβικός, μεγαλομανής, παθολογικός ψεύτης και ψυχικά διαταραγμένος με σοβαρά παιδικά τραύματα.
Όπως και να έχει, όταν το άτομο είναι άνω των 18 ετών και μέσης ή υψηλής ευφυίας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι λέει συνεχώς ψέματα για τον εαυτό του, την οικογένειά του, τη ζωή του... Το εύκολο είναι να το χαρακτηρίσουμε ψεύτη (ή ψεύτρα) και να θεωρήσουμε ότι έχει απλά κακό χαρακτήρα. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου ή ψυχιάτρου που θα αναζητήσει μαζί με τον "ασθενή" τι πυροδοτεί τη συμπεριφορά αυτή.
Διότι τα μεγάλα και διαρκή ψέματα δεν είναι μία απλή κατάσταση, ένα απλό ελάττωμα του χαρακτήρα. Αποτελούν εκούσια ή ακούσια επιλογή ζωής που οδηγεί τελικά το άτομο σε κοινωνική απομόνωση και αποτυχημένες προσωπικές σχέσεις.
Μάλιστα, όσο πιο "πετυχημένα" είναι τα ψέματά του, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, λένε οι ειδικοί, καθώς αυτό σημαίνει ότι "χτίζει" πολυετείς σχέσεις πάνω σε σαθρά θεμέλια, κι όταν η αλήθεια λάμψει (κάτι που νομοτελειακά πάντα συμβαίνει), διαλύονται οικογένειες, πληγώνονται άνθρωποι και δημιουργούνται σοβαρά ψυχικά τραύματα τόσο στον άνθρωπο που είπε τα ψέματα, όσο και στους οικείους του που τα πίστεψαν. Σε επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δε, επέρχεται ακόμα και ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Αντιστρόφως, σε πιο ήπιες καταστάσεις, -ήπιες με την έννοια ότι λέγονται ανόητα και αντιληπτά από όλους ψέματα-, η επίπτωση είναι μικρότερη, καθώς ο ψεύτης δεν έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει γύρω του πλασματική εικόνα ύπαρξης και ζωής. Απλά εκτίθεται και στιγματίζεται αλλά δεν φτάνει σε σημείο να αυτοκαταστραφεί και να καταστρέψει άλλους.
Ανεξαρτήτως της βαρύτητας της κατάστασης πάντως, τόσο τα άτομα με πρόβλημα, όσο και οι οικείοι τους που το αντιλαμβάνονται, πρέπει με κάθε ευκαιρία να προτρέπουν σε εξέταση από ειδικό ψυχικής υγείας που είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να βρει την αιτία για τη διαταραχή και να δώσει οριστική λύση πριν το πρόβλημα διογκωθεί...
Στις ερωτικές σχέσεις, είτε είναι πρόσφατες είτε παλιότερες, είναι χρήσιμο να ελέγχουμε διπλά κάθε άνθρωπο που μάς λέει συνεχώς "τραβηγμένες" δικαιολογίες, γεγονότα που δεν επιβεβαιώνονται, καταστάσεις που τραβούν εις μάκρος χωρίς να επιλύονται. Ακόμα και ο πιο αγαπητός και έμπιστος άνθρωπος δίπλα μας μπορεί να μάς κοιτάξει στα μάτια και να πει ένα ωραίο... παραμύθι. Ας αποφύγουμε να γίνουμε το θύμα του και να "θρέψουμε" το πρόβλημά του!
Tags: ανίχνευση ψέματος, Σεξ και σχέσεις, ψεύτης