ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζουν διαφορετικά τον καρκίνο μαστού

15 Μαΐου 2024, 18:00

images

Σε νέα μελέτη αποδείχθηκε ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία, έχουν διακριτές αλλά διαφορετικές συσχετίσεις με τον καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, υψηλότερη βαθμολογία επί του μεταβολικού συνδρόμου, συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, ενώ η παχυσαρκία συσχετίστηκε με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως προκύπτει από τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Σε αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες για 63.330 γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού που λάμβαναν ετήσιες μαστογραφίες και συμπεριλήφθηκαν στο Women’s Health Initiative για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της επίδρασης της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου στον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού. 

Η περίοδος παρακολούθησης της μελέτης, ήταν περίπου τα 20 χρόνια. Τα αποτελέσματα της μελέτης, περιλάμβαναν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, τη θνησιμότητα, τους θανάτους μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού και την κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων.

Κατά την περίοδο της μελέτης, σημειώθηκαν  4.562 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, 2.073 θάνατοι μετά από τη διάγνωση καρκίνου του μαστού και 659 θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού.

Στην αρχή της μελέτης, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), και τη βαθμολογία επί του μεταβολικού συνδρόμου (0, 1-2, 3-4) που αφορούσε την περίμετρο της μέσης, το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Στο τέλος της μελέτης τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τόσο το μεταβολικό σύνδρομο, όσο και η παχυσαρκία επηρεάζουν τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, ανέφεραν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ασκείται αυτός ο επηρεασμός.

Η υψηλή βαθμολογία που αφορούσε στο μεταβολικό σύνδρομο, συνδέθηκε με περισσότερους θανάτους μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά 53% και 44% υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Επιπλέον, η παχυσαρκία συσχετίστηκε με περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού συνολικά. Η παχυσαρκία συσχετίστηκε επίσης με περισσότερους θανάτους μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού, με μόνο τις γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία να σημειώνουν υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, ειδικά σε γυναίκες με περισσότερα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και η μη φυσιολογική χοληστερόλη.

«Αυτή η μελέτη επαναλαμβάνει τη σημασία των προληπτικών στρατηγικών», είπε ο Jack Jacoub, ογκολόγος και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Cancer Institute στο Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια.

Σχετικά Άρθρα