ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν κάτι στην ...ατμόσφαιρα της σχέσης δεν πάει καλά, τότε ψάξτε αυτά τα 3 συμπτώματα

11 September 2024, 18:00

images

Χιλιάδες ώρες συζήτησης σπαταλούν έφηβοι και νέοι ενήλικες, προσπαθώντας να καταλάβουν αν το πρόσωπο με το οποίο έχουν δεσμό, έχει ψυχολογικά προβλήματα ή τους απατά ή έχει άλλο πρόβλημα το οποίο διαισθάνονται αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βεβαιώνουν οι σεξολόγοι και ψυχολόγοι, η άλλη πλευρά δεν ικανοποιείται πια από τη σχέση και απλά θέλει να χωρίσει αλλά για διάφορους λόγους, δεν τολμάει να το εκφράσει... Αυτό άλλωστε μπορεί να συμβαίνει και με μεγαλύτερους ενήλικες που είναι παντρεμένοι και διστάζουν να ζητήσουν διαζύγιο.

Παλαιότερη μελέτη, που είχε δημοσιευτεί στο Human Communication Research, αναφέρει ότι όταν ο σύντροφος (άνδρας ή γυναίκα) παραμένει σε μία σχέση ενώ δεν είναι ικανοποιημένος, δημιουργεί ψυχολογική απόσταση με το άλλο πρόσωπο, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το συγγραφέα της συγκεκριμένης μελέτης, Δρ Jon Hess, τρεις είναι οι συμπεριφορές αποστασιοποίησης, που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας είναι ήδη ...φευγάτος:

Απομακρύνεται: Δημιουργεί δηλαδή ψυχολογική απόσταση μεταξύ του εαυτού του και του άλλου, αποστασιοποιείται από τα προβλήματα και τις καταστάσεις που αφορούν την άλλη πλευρά αλλά και την κοινή τους ζωή και δείχνει αδιάφορος για όλα. Η έλλειψη στοργής και συντροφικότητας εννοείται ότι είναι έντονα και συνεχή ενώ και κάθε χειρονομία ή βλέμμα που δείχνει ερωτισμό, απουσιάζουν. Τις περισσότερες φορές δεν θέλει καν να εμφανίζονται μαζί σε οικογενειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Δεν συζητάει ούτε σκέφτεται το εγγύς ή μακρινό μέλλον: Καθώς στο μυαλό του τριγυρίζει η σκέψη του χωρισμού, δεν θέλει να μιλήσει και να σχεδιάσει μία εκδρομή για δύο μήνες μετά, ούτε να δεσμευτεί με υποσχέσεις για αλλαγές, αγορές, προσκλήσεις κι οτιδήποτε άλλο δεν αφορά το σήμερα!

Ομοίως, αρνείται να συζητήσει για θέματα σοβαρά και βαθιά και περιορίζεται στο "τι θα φάμε αύριο" κι άλλα πεζά αφού κάθε άλλη συζήτηση τον αφήνει αδιάφορο ή και τον κουράζει.

Είναι παθητικο-επιθετικός: Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά είναι κάτι που δύσκολα καταλαβαίνει ένα μη ειδικός καθώς εκφράζεται με ηρεμία και βλέμματα. Όχι με εντάσεις. Αντί για άμεση επικοινωνία, αρνείται να εμπλακεί σε συζήτηση ή να αναγνωρίσει σωστό και λάθος, μένει σιωπηλός και βλοσυρός, κάνει σαρκαστικές γκριμάτσες και περνάει το μήνυμα ότι δεν είναι καλά επειδή ...φταίτε εσείς εξού και σάς καταδικάζει στη σιωπή και τη μοναξιά.  

Τα παραπάνω δείχνουν ότι έχετε ένα σύντροφο που δεν είναι πια ερωτευμένος και σκέφτεται να φύγει. Όσο κι αν αυτό πονάει ή θέλετε να το αποτρέψετε, το μόνο που κάνετε υπομένοντας, είναι να καθυστερείτε αυτό που έρχεται με βεβαιότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί από μόνο του. Προτιμότερο είναι να ανοίξετε πρώτοι τα χαρτιά σας και να συζητήσετε ήρεμα τι νιώθετε εσείς, προτρέποντας και την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο!

Σχετικά Άρθρα