ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γυναίκες τείνουν να αναφέρουν μεγαλύτερη κόπωση από τους άνδρες

16 Δεκεμβρίου 2024, 18:00

images

Η κόπωση είναι μια κατάσταση, που επηρεάζει έως και το 45% των ενηλίκων και δημιουργεί σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις. Η χρόνια κόπωση μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα των νοικοκυριών κατά 37% και την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού κατά 54%. Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sex Roles, οι ερευνητές εντόπισαν μια προκατάληψη στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η κόπωση μεταξύ των φύλων.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο ξεχωριστές μελέτες για να εξετάσουν την αντίληψη της κόπωσης. Στη μελέτη 1, ξεκίνησαν τραβώντας βίντεο κλιπ ανδρών και γυναικών που εμπλέκονται σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυάδες και τους ζητήθηκε να συζητήσουν κοινά ενδιαφέροντα κατά τη διάρκεια συνομιλιών 5 λεπτών που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων ανέφερε μόνος του τα επίπεδα κόπωσης χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο μέτρο.

Τα ευρήματα έδειξαν μια προκατάληψη του φύλου στην αντίληψη της κόπωσης. Οι παρατηρητές βαθμολόγησαν με συνέπεια τις γυναίκες ως λιγότερο κουρασμένες από τους άνδρες, παρόλο που οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κόπωσης κατά μέσο όρο. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες εμφανίζονταν πιο εκφραστικές και προσεκτικές από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην αντίληψη ότι ήταν λιγότερο κουρασμένες. Είναι σημαντικό ότι αυτή η εκφραστικότητα δεν συνδέθηκε με τα πραγματικά αυτοαναφερόμενα επίπεδα κόπωσης των στόχων, υποδεικνύοντας ότι οι κοινωνικοί κανόνες που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να επιδεικνύουν θετικό συναίσθημα στα κοινωνικά περιβάλλοντα πιθανότατα επηρέασαν τις κρίσεις των παρατηρητών.

Στη δεύτερη μελέτη, όπως και στη μελέτη 1, οι παρατηρητές είδαν σιωπηλά κλιπ 10 δευτερολέπτων και βαθμολόγησαν τα επίπεδα κόπωσης. Οι μη λεκτικές ενδείξεις αναλύθηκαν ξανά για να εξεταστεί η πιθανή επιρροή τους στις αντιλήψεις.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν και επέκτειναν τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης. Οι παρατηρητές συνέχισαν να αξιολογούν τις γυναίκες ως λιγότερο κουρασμένες από τους άνδρες, παρόλο που οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κόπωσης. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις αυτοαναφορές με τις αξιολογήσεις των παρατηρητών, διαπίστωσαν ότι η κόπωση των γυναικών υποτιμήθηκε σταθερά, ενώ η κόπωση των ανδρών υπερεκτιμήθηκε.

Το φαινόμενο αυτό υποδηλώνει ότι τα βαθιά ριζωμένα κοινωνικά στερεότυπα μπορεί να επηρεάσουν τις αντιλήψεις για την υγεία και την ευημερία.



Σχετικά Άρθρα