ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι έφηβοι από δεμένες οικογένειες και γειτονιές ξεκινούν το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία

19 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Οι έφηβοι που διαμένουν σε γειτονιές και οικογένειες που είναι ιδιαίτερα δεμένες, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ σε πολύ νεαρή ηλικία (κάτω των 16 ετών), σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Από την άλλη πλευρά, τα σχολεία ασκούν μικρότερη επιρροή στη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Επιπλέον, έφηβοι των οποίων οι γονείς περιόρισαν τα ραντεβού τους, είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ μέχρι την Α’ Λυκείου, έδειξαν τα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και τα παιδιά που περνούν λιγότερο χρόνο μόνα τους στο σπίτι (8% λιγότερες πιθανότητες) και αποτελούν μέλη δεμένων οικογενειών (7% λιγότερες πιθανότητες).

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το U.S. News, κανένας σχολικός παράγοντας δεν συσχετίστηκε με την καθυστέρηση έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας μέχρι την ηλικία των 15-16 ετών. Ακόμη, οι έφηβοι από υποβαθμισμένες γειτονιές και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είχαν περίπου 24% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ μέχρι την Α’ Λυκείου, προσέθεσαν οι ερευνητές.

«Οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στα παιδιά τους», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Δρ. Tracy Richmond,, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Οι απλές στρατηγικές ανατροφής, όπως ο περιορισμός των γνωριμιών, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο χρόνο της πρώτης σεξουαλικής επαφής του παιδιού τους, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και ευημερία του παιδιού τους».

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή μελέτη που αξιολογεί πώς οι κοινωνικές σχέσεις των παιδιών, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Camila Cribb Fabersunne, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Περίπου το 23% των παιδιών στις ΗΠΑ, έχουν κάνει σεξ στην Α’ Λυκείου, είπαν οι ερευνητές. Η έναρξη του σεξ σε νεαρή ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και κατάθλιψη, όπως έχει αποδείξει προηγούμενη έρευνα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Adolescent Health, δείχνουν ότι τα μηνύματα που παρέχονται από το σχολείο και η εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά, έχουν μικρό αντίκτυπο, δήλωσε η Δρ Cribb Fabersunne.

Αντίθετα, οι υγειονομικοί θα πρέπει να εστιάσουν σε στρατηγικές που αφορούν οικογένειες και γειτονιές, όπως η ίδρυση κέντρων υγείας για νέους με βάση την κοινότητα και η υποστήριξη των γονέων σε συζητήσεις με εφήβους σχετικά με το σεξ.

Σχετικά Άρθρα