Ο κακός ύπνος σχετίζεται άμεσα με το κακό ή...ανύπαρκτο σεξ
22 Μαρτίου 2024, 18:00
Ο ύπνος μάς ξεκουράζει το σώμα και το νου, βοηθά τον οργανισμό να ενεργοποιήσει διαδικασίες αναγέννησης κυττάρων, τον εγκέφαλο και επεξεργαστεί και να "πετάξει" τα περιττά, τους μυς να χαλαρώσουν και τις αισθήσεις να αναδιοργανωθούν. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι αν εμποδίσουμε έναν άνθρωπο να κοιμηθεί επί μέρες, τελικά θα χάσει τη ζωή του. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να μην επιδρά και στη σεξουαλική μας ζωή;
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Sexual Medicine, τον Αύγουστο του 2020, μελέτησε τη συσχέτιση κυλιόμενου ωραρίου με την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, σε νοσηλεύτριες. Επρόκειτο για 120 γυναίκες, 26- 35 ετών, εκ των οποίων το 45% ήταν παντρεμένες περισσότερο από 10 έτη, χωρίς διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας νόσου (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά κ.ά.).
Ο ύπνος αξιολογήθηκε με το ψυχομετρικό εργαλείο Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) το οποίο μελετά 7 κατηγορίες: Ποιότητα ύπνου, καθυστέρηση ύπνου, διάρκεια ύπνου, αποδοτικότητα ύπνου, διαταραχές ύπνου, χρήση υπνωτικών και καθημερινή λειτουργικότητα. Για την αξιολόγηση σεξουαλικής λειτουργίας, χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια: Sexual Self-Efficacy Questionnaire και sexual quality of life-female. Δημιουργήθηκαν δύο ομάδες: Ομάδα ελέγχου και ομάδα παρέμβασης όπου θα έπρεπε να συμμετέχουν σε μαθήματα βελτίωσης ύπνου. Η αξιολόγηση έγινε σε δύο χρόνους (baseline, 3 μήνες μετά).
Όπως αποδείχτηκε, το 65% του δείγματος παρουσίασε χαμηλή ποιότητα ύπνου, ενώ το 82% παρουσίασε μείωση στην σεξουαλική του ζωή. Το 13,5% ανέφερε κακή σεξουαλική λειτουργικότητα, το 79% μέτρια σεξουαλική λειτουργικότητα και το 7,5% ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Η ποιότητα του ύπνου, φάνηκε να συσχετίζεται με προβλήματα διέγερσης και οργασμού στην γυναίκα, όσο μικρότερη ποιότητα ύπνου, τόσο χαμηλότερο σκορ στην κλίμακα με τη σεξουαλική λειτουργικότητα. Τα προβλήματα αφορούσαν την επιθυμία, τη διέγερση και κατά συνέπεια τον οργασμό. Παρατηρήθηκε μείωση της σεξουαλικής ζωής με την έναρξη του κυλιόμενου ωραρίου και την αλλαγή στο πρόγραμμα του ύπνου.
Και η έρευνα αυτή δεν είναι η μόνη του είδους...
Ο ύπνος είναι από τις πιο εκτενώς μελετημένες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος καθώς σχετίζεται με το ανοσοποιητικό, την καρδιά, τον εγκέφαλο και τον ψυχισμό μας. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά την υπνική άπνοια, έχει βρεθεί και αποδειχτεί από το 2021 ως σήμερα σε τουλάχιστον 4 πολυκεντρικές μελέτες ότι όταν οι ερευνητές βελτιώνουν την αναπνοή του ανθρώπου με υπνική άπνοια, τότε βελτιώνεται και η σεξουαλική του δυνατότητα.
Τα προβλήματα υγείας που προκαλούν χρόνια αναπνευστική δυσχέρεια, είναι "ένοχα" στους πιο νέους, τόσο για περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και για προβλήματα επίτευξης οργασμού.
Ο σύνδεσμος ως εκ τούτου, του ύπνου με τη σεξουαλικότητα, είναι άμεσος και πρέπει να μάς απασχολεί στο βαθμό που προκαλεί και άλλα, σοβαρότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
ΠΗΓΗ: ncbi