ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

09 September 2024, 18:00

images

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας που γιορτάστηκε την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε ανασκόπηση που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των δεδομένων παρακολούθησης και ενίσχυσης στοχευμένων παρεμβάσεων πρόληψης σε όλη την Ευρώπη. Όπως μεταδίδει το ECDC, η μελέτη παρέχει εκτιμήσεις βασισμένες σε στοιχεία για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) στην Ευρώπη και προσδιορίζει ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτές τις λοιμώξεις.

Τα ΣΜΝ, που είναι από τις πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως, παραμένουν μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ), με περίπου 300.000 νέες διαγνώσεις ΣΜΝ να αναφέρονται ετησίως από τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός υποτιμά την πραγματική διάσταση των επιδημιών ΣΜΝ στην ΕΕ/ΕΟΧ λόγω των διαφορών στην κάλυψη του εθνικού συστήματος επιτήρησης και των διαφορών στις πρακτικές δοκιμών και στην αναφορά.

Η ανασκόπηση, η οποία συγκέντρωσε εκτιμήσεις για τον επιπολασμό των χλαμυδίων, της γονόρροιας, της σύφιλης και των τριχομονάδων στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, εντόπισε τη δυσανάλογη επίδραση που έχουν οι επιδημίες ΣΜΝ σε ορισμένες ομάδες, όπως οι νέοι, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) και έλαβε υπόψη το φύλο. Για παράδειγμα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό χλαμυδίων και γονόρροιας από το γενικό πληθυσμό. Οι νεαρές γυναίκες, ειδικότερα, έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστά επιπολασμού για χλαμύδια και γονόρροια σε σύγκριση με γυναίκες των υπολοίπων ηλικιακών κατηγοριών.

Ομοίως, οι MSM στην ΕΕ/ΕΟΧ εμφανίζουν σημαντικά υψηλά ποσοστά επιπολασμού για διάφορα ΣΜΝ, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες προσπάθειες πρόληψης. Μεταξύ των MSM, όσοι ζουν με HIV και όσοι λαμβάνουν προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για τον HIV, έχουν υψηλότερο επιπολασμό βακτηριακών ΣΜΝ, υποδεικνύοντας την ευαλωτότητά τους σε επιδείνωση της σεξουαλικής τους υγείας και την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις και θεραπεία.

Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση έδειξε ότι υπάρχει έλλειψη πρόσφατων και μεθοδολογικά αξιόπιστων εκτιμήσεων για τον επιπολασμό ΣΜΝ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το κενό δεδομένων, εμποδίζει την ικανότητα να κατανοήσουμε πλήρως την έκταση της εξάπλωσης των ΣΜΝ και να εξακριβωθούν οι ευπάθειες σε ορισμένους πληθυσμούς. Επίσης, εμποδίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών και στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης της δημόσιας υγείας. Η ανασκόπηση αποκαλύπτει επίσης ότι ορισμένοι πληθυσμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, όπως οι σεξεργάτες και όσοι κάνουν ενδοφλέβια ναρκωτικά, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω την ικανότητα αντιμετώπισης των συγκεκριμένων αναγκών σεξουαλικής υγείας.

Τέλος, η αντιμετώπιση των κενών στην επιτήρηση και την πρόληψη των ΣΜΝ, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων και, τελικά, την εξάλειψή τους ως απειλής για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Η ενισχυμένη συλλογή δεδομένων και οι στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης , αποτελούν ουσιαστικά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σχετικά Άρθρα