ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ανίχνευση μικροπλαστικών στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα εγείρει ερωτήματα...

27 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Η ύπαρξη μικροπλαστικών στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, εγείρει ερωτήματα για τη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με νέα μελέτη.  Η αποκάλυψη έρχεται μετά την πρόσφατη ανίχνευση των ρύπων σε όρχεις και σπέρμα. Η σχετική μελέτη αξιολόγησε δείγματα ιστού που ελήφθησαν από 5 άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία. Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, με το ΡΕΤ και το πολυπροπυλένιο, να είναι τα πιο διαδεδομένα. Και τα δύο χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών και σε άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Φαίνεται ότι υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση του ανθρώπινου οργανισμού με μικροπλαστικά. Βέβαια, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη άγνωστες, αλλά τα μικροπλαστικά, όπως αποδειχθεί εργαστηριακά, προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα σωματίδια από μικροπλαστικά, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς, όπως ακριβώς τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα πλαστικά, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν βλάβη. Μάλιστα, γιατροί διαπίστωσαν ότι υφίσταται σημαντικά αυξημένος κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο σε άτομα των οποίων οι αρτηρίες έχουν μολυνθεί από μικροπλαστικά.

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο και πολλά διασπώνται σε μικροπλαστικά, μολύνοντας ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Δρ Ranjith Ramasamy, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας είπε: «Το πέος είναι ένα αγγειακό, σπογγώδες όργανο, επομένως είναι σίγουρα ευάλωτο. Γνωρίζουμε ότι η στυτική δυσλειτουργία, είναι πολυπαραγοντική. Χρειάζονται ορμόνες, νεύρα, παροχή αίματος και καλός λείος μυϊκός ιστός για να συμβεί μια στύση.  Βρήκαμε ότι μικροπλαστικά υπήρχαν στον λείο μυ του πέους. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν πρέπει να είναι εκεί και υποψιαζόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των λείων μυών».

Ο Ramasamy επεσήμανε ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο πιθανός ρόλος των μικροπλαστικών στη στυτική δυσλειτουργία και την ανδρική υπογονιμότητα. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μειώνεται εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητό το γιατί, αν και η χημική ρύπανση έχει ενοχοποιηθεί από πολλές μελέτες. 

Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια, ανέφεραν ότι τα μικροπλαστικά μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και προκάλεσαν ανωμαλίες και ορμονικές διαταραχές.

Σχετικά Άρθρα