ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνες η άγνοια και η ημιμάθεια για τον τρόπο μετάδοσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

18 Ιουλίου 2024, 18:00

images

Ο αριθμός των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου μία πανεθνική δημοσκόπηση, δείχνει ότι η άγνοια σχετικά με τον τρόπο μετάδοσής τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωσή τους καθώς το 1/3 των Αμερικανών (34%) πιστεύει ψευδώς ότι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, μπορούν να μεταδοθούν μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης. Ακόμη, 1 στους 5 Αμερικανούς (20%) πιστεύει ότι χρειάζεται να υποβληθεί σε έλεγχο για ΣΜΝ μόνο εάν εμφανίσει συμπτώματα.

«Πιθανότατα εξακολουθούμε να βιώνουμε μερικές από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, όταν οι υπηρεσίες πρόληψης σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων έκλεισαν εντελώς», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Jose Bazan, καθηγητής κλινικής εσωτερικής ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Επιπρόσθετα, τα κρούσματα σύφιλης έχουν αυξηθεί κατά 80% σε μια περίοδο 5 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές. Δυστυχώς, τα κρούσματα συγγενούς σύφιλης – στην οποία οι γυναίκες μεταδίδουν τα βακτήρια στα μωρά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αυξήθηκαν κατά 180% μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν διαγνώστηκαν ή δεν αναφέρθηκαν, επιτρέποντας σε αυτές τις λοιμώξεις να εξαπλωθούν στον πληθυσμό», είπε ο Bazan.

«Είναι σημαντικό οι κυοφορούσες να υποβάλλονται σε έλεγχο για σύφιλη, καθώς πρόκειται για μια λοίμωξη που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Δυστυχώς, ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων μας δείχνει ότι δεν προσεγγίζουμε έγκαιρα τους ευάλωτους πληθυσμούς».

Σημειώνεται ότι πλέον διατίθενται κιτ δοκιμών στο σπίτι για διάφορες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων του HIV, των χλαμυδίων, της γονόρροιας και της σύφιλης, όπως είπαν οι ειδικοί. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αρκούμαστε σε αυτό.

«Ενώ αυτές οι εξετάσεις είναι βολικές και παρέχουν ιδιωτικότητα, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα αποτελέσματα με έναν γιατρό για να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται επαναλαμβανόμενη εξέταση ΣΜΝ ή θεραπεία», είπε ο Bazan. «Το να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με έναν ασφαλή και μη επικριτικό τρόπο, είναι ένα κρίσιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την επιδημία των ΣΜΝ».

Σχετικά Άρθρα