ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις συμβουλές που δίνουν οι ψυχολόγοι στους πρωταθλητές

25 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Κάθε φορά που παρακολουθούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές μάς κάνουν να αισθανόμαστε, μέσω των επιτευγμάτων τους, πιο δυνατοί, μας δίνουν κίνητρο και μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις ελλείψεις μας. Το WebMD συνομίλησε με αρκετούς ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων 2 ανώτερων αθλητικών ψυχολόγων στην Ολυμπιακή & Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOPC) που έχουν εργαστεί με εκατοντάδες αθλητές σε δεκάδες αθλήματα σε 22 Ολυμπιακούς Αγώνες. Και παρόλο που τους απαγορεύεται να αποκαλύπτουν με ποιους αθλητές έχουν εργαστεί, συμφώνησαν ότι όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια νοητικά κόλπα για να ενισχύσουν την καθημερινή τους απόδοση, να διαχειριστούν το άγχος και να ενισχύσουν την ψυχική υγεία. 

Ακολουθούν 3 από αυτά:

- Εντοπίστε 3 θετικά σε κάθε μέρα

Οι αθλητές τείνουν να κάνουν αυτοκριτική. «Όταν ρωτάω μια αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ πώς πήγε η προπόνηση, μπορεί να μου πει: «Είμαι χάλια. Ήμουν εκτός ισορροπίας στον τριπλό άξονα μου και έπεσα πολλές φορές», είπε ο αθλητικός ψυχολόγος Sean McCann, PhD, ο οποίος έχει υποστηρίξει 16 Ολυμπιακούς Αγώνες. «Λοιπόν, θα ρωτήσω, "Πόσο ποσοστό του χρόνου σου δούλευες στον τριπλό άξονά σου;" Και μπορεί να πει 10%, που σημαίνει ότι το 90% της πρακτικής της μάλλον πήγε καλά».

«Υπάρχει μια τάση να επικεντρωνόμαστε μόνο σε κάτι που δεν πάει καλά και να θεωρούμε δεδομένο τα πράγματα που όντως πάνε καλά», είπε. Για αυτό, προτρέπει να κάνουμε καθημερινά μία αυτοαξιολόγηση και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τουλάχιστον 3 θετικά σημεία σε κάθε ημέρα.

- Προσπαθήστε για την αριστεία, όχι την τελειότητα.

Όσοι συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς είναι αρκετά τελειομανείς, είπε η Cogan, αλλά σπάνια πετυχαίνουν το τέλειο. «Αν κοιτάξετε τις καταδύσεις ή τη γυμναστική, είναι σπάνιο κάποιος να πάρει μια τέλεια βαθμολογία». Οι τελειομανείς είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Έτσι, αντί να προσπαθούν να είναι τέλειοι, κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και αγχωτικό, η Cogan ενθαρρύνει τους αθλητές της να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι μια ανεπαίσθητη αλλαγή νοοτροπίας που μπορεί να μειώσει την πίεση και να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση.

-Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον παλιό σας εαυτό

«Τις τελευταίες 2 εβδομάδες μου ήρθαν 2 αθλητές και μου είπαν: «Συνεχίζω να συγκρίνω τον εαυτό μου με το πώς ήταν τα πράγματα πριν από 2 χρόνια, όταν όλα πήγαιναν τέλεια και έβλεπα νέες προσωπικές καλύτερες στιγμές».

Ο McCann τους συμβουλεύει να σταματήσουν να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία σύγκρισης. Αντί να κοιτάτε στο παρελθόν, εστιάστε στο παρόν. Πώς εξελίχθηκε η απόδοσή σας τους τελευταίους 3 μήνες; Ποια είναι τα τρέχοντα σημεία δεδομένων σας αυτή τη στιγμή; Αυτή η συμβουλή είναι πολύτιμη όσο μεγαλώνουμε.

Σχετικά Άρθρα