ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το στίγμα της παχυσαρκίας και η ανάγκη να το αποτινάξουμε

26 Ιουλίου 2024, 16:00

images

Οι προκαταλήψεις απέναντι στα άτομα με παραπάνω κιλά, αποτελούν το αντικείμενο ανάλυσης στο βιβλίο «Γιατί είναι ΟΚ να είσαι χοντρός» (Why It’s OK To Be Fat) το οποίο έγραψε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Rekha Nath, εστιάζοντας στις διακρίσεις των επαγγελματιών υγείας εις βάρος των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων...

«Το να είσαι χοντρός θεωρείται αντιαισθητικό, ακόμη και αηδιαστικό», αναφέρει η Nath που ζητάει την αλλαγή της νοοτροπίας μας ώστε να αντιμετωπίζει μεν η σοβαρή παχυσαρκία ως κακό από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο πληθυσμός αλλά να προσεγγίζουμε το όλο θέμα μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής ισότητας και κατανόησης.

«Θεωρούμε το πάχος ένδειξη αδυναμίας, απληστίας, τεμπελιάς. Και έχουμε αναδείξει την επιδίωξη μιας λεπτής σιλουέτας, η οποία συνδέεται με την καλή υγεία, τη σωματική άσκηση, την ομορφιά και την πειθαρχία, σε έναν ηθικοποιημένο αγώνα: Το να κάνεις τις “σωστές” επιλογές στον τρόπο ζωής για να μη γίνεις χοντρός, θεωρείται καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει ο καθένας μας», εξηγεί η καθηγήτρια.

Και καταλήγει: «Η συλλογική μας απέχθεια για το πάχος μεταφράζεται σε απέχθεια για τους χοντρούς ανθρώπους. Οι χοντροί γίνονται θύματα εκφοβισμού και παρενόχλησης. Λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, πολύ συχνά από γιατρούς και νοσηλευτές που υιοθετούν αρνητικά στερεότυπα κατά των υπέρβαρων ανθρώπων. Οι χοντροί μαθητές γελοιοποιούνται και υφίστανται πειράγματα από τους συμμαθητές ή ακόμη και τους καθηγητές τους. Στον χώρο εργασίας, οι χοντροί βιώνουν ανεξέλεγκτες διακρίσεις, νόμιμες στις περισσότερες χώρες».

Στο βιβλίο, η Nath ονειρεύεται έναν κόσμο όπου οι παχύσαρκοι άνθρωποι θα αντιμετωπίζονται με όρους ισοτιμίας στην υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας και θα μπορούν να εμφανίζονται δημόσια χωρίς να ντρέπονται. 

Σχετικά Άρθρα