ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το «ερωτικό νήμα» που βοηθά να παραμένουμε ψυχικά συνδεδεμένοι με το σύντροφό μας

08 September 2024, 08:00

images

Ακόμη και όταν ένα ζευγάρι κάνει τακτικά σεξ - για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα - αυτό που του λείπει συχνά, είναι η αίσθηση της σεξουαλικότητας και της σύνδεσης στη σχέση. Τους λείπει αυτό που αποκαλούμε το «ερωτικό νήμα» - ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτών των εβδομαδιαίων σεξουαλικών συνευρέσεων και της ψυχικής ολοκλήρωσης-.

Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι ένα σφίξιμο, ένα πείραγμα, ένα πιάσιμο ή μία αγκαλιά (εννοείται με τη συναίνεση του συντρόφου). Είναι μια μορφή υγιούς αντικειμενοποίησης: Φανταστείτε ότι βλέπετε το σύντροφό σας σαν ένα νόστιμο γεύμα που θέλετε να καταναλώσετε. Αυτές οι στιγμές φλερτ είναι σεξουαλικές σπίθες, όχι προσκλήσεις για σεξ εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Ακολουθούν τρεις συμβουλές των ειδικών για να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή:

-Μην υποθέτετε αυτό που δεν γνωρίζετε... Στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, οι άνδρες τείνουν να είναι πιο εύκολα σε θέση να βιώσουν αυθόρμητη επιθυμία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες δεν θέλουν να αισθάνονται επιθυμητοί.

«Πολλές γυναίκες βιώνουν σεξουαλική έλξη όταν αισθάνονται συναισθηματικά συνδεδεμένες με τον σύντροφό τους», δήλωσε η Elizabeth Perri, κλινική ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια στο Ιλινόις.

«Οι άνδρες θέλουν επίσης να είναι επιθυμητοί», είπε η Perri. «Η κοινωνία μάς έχει κάνει να πιστεύουμε ότι η γυναίκα είναι το «σεξουαλικό αντικείμενο» και ο άντρας είναι αυτός που δείχνει επιθυμία και «επιδιώκει». Αλλά όταν εργάζομαι με ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στο ιατρείο μου, διαπιστώνω ότι η γυναίκα σύντροφος εκπλήσσεται συχνά όταν μαθαίνει πόσο πολύ θέλει ο άντρας της να νιώθει επιθυμητός».  

-Επικοινωνήστε: Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Ξεκινήστε με μια συζήτηση.

«Μπορεί να είναι τρομακτικό να αρχίσετε να κάνετε χειρονομίες με σκοπό να διατηρήσετε ένα ερωτικό νήμα στη σχέση σας. Μπορεί να ανησυχείτε μήπως επικοινωνήσετε το λάθος μήνυμα και έχετε έναν απογοητευμένο ή μπερδεμένο εραστή που νόμιζε ότι ξεκινούσατε μια πλήρη σεξουαλική επαφή», είπε η σεξοθεραπεύτρια Rebecca Sokoll.

Θυμηθείτε, το ερωτικό νήμα - και το ίδιο το σεξ - είναι η κόλλα που βοηθά στη διατήρηση των [υγιών] σχέσεων.

- Μην καταπιέζεστε. Η εστίαση στην πράξη του σεξ - ή στη συχνότητά του - μπορεί να ασκήσει πίεση σε εσάς ή στον σύντροφό σας, συχνά με αποτέλεσμα το αντίθετο από αυτό που θέλετε: άγχος, στρες και αποφυγή επαφής.

«Συχνά ενθαρρύνω τα ζευγάρια να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια του ερωτικού μεταξύ τους», είπε η ψυχολόγος Signe Simon με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει φλερτ, sexting, … ή μασάζ, χωρίς το στόχο της σεξουαλικής επαφής. Όταν οι σύντροφοι νιώθουν επιθυμητοί χωρίς πίεση ή προσδοκίες. Αυτό δημιουργεί ζωντάνια και ρομαντισμό στη σχέση, που συχνά πυροδοτεί την επιθυμία», τονίζουν οι ψυχολόγοι.

Σχετικά Άρθρα