ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με το χρόνιο πόνο στα παιδιά

16 September 2024, 09:00

images

Τα παιδιά και οι νέοι με χρόνιο πόνο, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους να έχουν επίσης κλινικό άγχος ή κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα επισκόπηση. Με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Macquarie, η μελέτη δείχνει ότι το 1/3 των παιδιών κάτω των 18 ετών που έχουν χρόνιο πόνο, πληρούν επίσης τα κριτήρια για αγχώδη διαταραχή, ενώ 1 στα 8 πληροί τα κριτήρια για τη διάγνωση κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην τελευταία έκδοση του JAMA Paediatrics και περιλαμβάνουν μια επισκόπηση 79 μελετών που κάλυψαν σχεδόν 23.000 παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 12.000 με χρόνιο πόνο. Στη μελέτη, συμπεριλήφθηκαν ιατρικές καταστάσεις στις οποίες ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα, όπως η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα και η ινομυαλγία, χρόνιες παθήσεις, άλλες στις οποίες ο πόνος είναι δευτερεύον σύμπτωμα, όπως η νόσος του Crohn και η κολίτιδα, και περιπτώσεις που ο πόνος δεν προέρχεται από κάποια γνωστή αιτία.

Η επικεφαλής συγγραφέας, η Δρ Joanne Dudeney, κλινική ψυχολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Macquarie στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών, δήλωσε: «τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι κινδυνεύουμε να κάνουμε κακό στους νέους αν δεν εξετάζουμε το άγχος και την κατάθλιψη ως συννοσηρότητες όταν παρουσιάζουν χρόνιο πόνο», λέει.

«Η έρευνα αφορούσε κυρίως τον φόβο του πόνου, το άγχος του πόνου και την καταστροφή του πόνου, η οποία επικεντρώνεται στην ανησυχία ότι ο πόνος δεν θα βελτιωθεί ποτέ. Νόμιζα ότι υπήρχε ένα κενό στην κατανόησή μας και αυτά τα παιδιά παρουσίαζαν γενικά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, αλλά δεν λαμβάνονταν υπόψη στην έρευνα για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου».

Η Δρ Dudeney αναφέρει ότι μια βασική λύση, είναι η ανάγκη οι γονείς να γνωρίζουν τον επιπολασμό του άγχους και της κατάθλιψης με χρόνιο πόνο, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τυχόν διάγνωση που θα λάβουν τα παιδιά τους.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους κλινικούς γιατρούς όπως οι γενικοί ιατροί, οι ρευματολόγοι και οι γιατροί που εξειδικεύονται στον πόνο, να γνωρίζουν τη σχέση, με σκοπό την καθιέρωση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης που αντιμετωπίζει τον πόνο, το άγχος και την κατάθλιψη μαζί, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Ένας απλός τρόπος για να το εφαρμόσουν αυτό στην πράξη, θα ήταν να προχωρήσουν οι επαγγελματίες που εξειδικεύονται στον πόνο σε μια σύντομη αξιολόγηση για τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε νεαρούς ασθενείς», καταλήγει η Δρ Dudeney.

Σχετικά Άρθρα